Pont Vell – Sallent / Bages

espereu…

Després d’uns dies d’intenses pluges, la naturalesa ens ha regalat un bonic espectacle en forma de formosos saltants d’aigua, la contemplació dels quals, quasi quasi ha eclipsat el nostre primer interès envers el pont, donat les belles imatges que se’ns ofereixen .

Situació: A Sallent, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Bages (Lleida).

Època: - Segle XVIII – Tot i que “En el segle XIV amb un privilegi del rei Alfons "el Benigne" del 1333 es construí un pont en el mateix lloc on s'aixeca l'actual pont vell.- Generalitat de Catalunya. *

Protecció: No hi consta - Generalitat de Catalunya *

Estat: Bo. En servei.

Altres noms: Pont del Batlle Pere Otger - Generalitat de Catalunya *

Trobarem el pont, al carrer ... del Pont. Per l’altra banda desemboca a la Plaça de la Vila.

Localització:  N 41 49 25.7 E 01 53 35.8 – Altitud: 273 m.

Altres:

• De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació: (Marc 2018):

“ Descripció

És un pont construït a meitat del segle XVIII de cinc arcs, amb una lleugera curvatura, més pronunciada als inicis.

Està fet de pedra tallada. Els pilars estan protegits per trencaaigües. A finals del segle XIX s'amplià construint unes voreres sobre unes bigues de ferro que travessen el pont perpendicularment i sobresurten per ambdós costats. Aquestes voreres han estat reparades aquest any 1982. Després de la Guerra Civil es va reparar una arcada que havia resultat parcialment destruïda.

El pont medieval fou trencat per una riuada el 24 de gener de 1747.

La Real Audiència del Principat encarregà a Ignasi Castells de Manresa la redacció dels plànols d'un nou pont que es començà el 1749. El 1886 s'eixamplà amb unes voreres pe a vianants. El 1939 s'intentà volar-lo, però només restà afectada una arcada.”

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de l’Ajuntament de Sallent, el següent text (Març 2018):

“ Conegut popularment com a Pont Vell, és un pont gòtic construït al segle XIV per tal de facilitar l’accés a la vila.

Tot i que al segle XVIII una riuada n’ensorrà les arcades centrals, manté la seva monumentalitat i esdevingué icona de la vila i símbol principal del seu escut.

Des de la riba dreta del riu se'n pot obtenir una bona perspectiva i una de les imatges més característiques de Sallent.”

Algunes fotos de Sallent: