Església de Sant Sebastià – Sallent / Bages

I T I N E R A R I

Situació: Dalt d’un turó que presideix la població de Sallent i al costat de les restes del castell de Sallent – Bages (Barcelona).

Protecció: No consta.

Estat: Restaurada. El dia 5/10/2008 es va inaugurar oficialment la reconstrucció d’aquesta edificació.  No és accessible lliurament.

Altres noms: Església de Sant Esteve.

El recorregut per arribar-hi, és exactament el mateix que ens ha portat al castell de Sallent.

Cal localitzar l’església parroquial d’aquesta localitat. Iniciem l’itinerari des del davant de la façana principal d’aquesta edificació, pel carrer Palau, que empren direcció avall, cap al riu Llobregat.

Arribats a la riba d’aquest riu girarem a l’esquerra i circularem una estoneta per un passeig anomenat Camí de Cabrianes, flanquejat a la dreta per uns plataners, fins arribar molt aviat a un lloc, a mà esquerra (41 4906.3901 53 59.94),  on hi ha una entrada a unes instal·lacions mineres.

Tot i que un cartell informa de que és una propietat privada, aquest és lloc de pas necessari per continuar. (Al restaurant del poble on hem dinat i on ens han informat  de l’itinerari, ens han assenyalat amb “autoritat” que ens han de deixar pas per accedir-hi … De totes maneres, al menys a dia d’avui, dissabte, tampoc hem trobat cap persona que ens ho impedís). Hi ha un minúscul cartell indicant per anar al castell.

Travessant amb precaució aquestes instal·lacions, cap al fons i cap a la dreta, ja veiem l’inici d’una carretereta sense asfaltar, en perfectes condicions per circular-hi, que en molt poca estona ens enfila dalt del turó on hi ha les edificacions que busquem.

Aparquem el vehicle als peus mateix, a poca distància del castell.

Altres:

• Curiositat: L'església de Sant Sebastià, inicialment dedicada a Sant Esteve, és un dels dos únics exemples d'església romànica de planta circular existents a la comarca del Bages, una de les més ben conservades de Catalunya, i la més gran de forma rodona.
  • Una altra curiosa església romànica de forma rodona a Catalunya: Església de Sant Pere Gros (La Segarra).
  • I encara una altra curiosa església romànica de forma rodona a Catalunya: Església de Sant Vicenç de Lluçà (Osona).
  • De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Octubre 2012):

“ Descripció

Església de planta circular. De primer, fou església dedicada a Sant Esteve i, a partir del 1350, té l'advocació de Sant Sebastià. Resta molt mutilada, però destaca com a monument d'interès. Situada a 380 m d'altitud, cent més que el pla de la població; aquesta en el s. XIV fortificà el recinte de la vila.

Notícies històriques

El 1023 ja existia l'església matriu de Sant Esteve, situada junt al castell, així com l'església de Santa Maria, filial seva, situada a la plana vora el riu, on hi hauria ja un nucli de població. Ambdues esglésies foren confiades pels senyors de Gurb-Queralt al monestir de Santa Maria de l'Estany."