Església de Sant Pere Gros – Cervera / Segarra

Situació: A les afores de Cervera, capital i municipi de la comarca de la Segarra (Lleida).

Època: Segle XI. (Patrimoni.Gencat). Romànic. De la pàgina web de l'Enciclopèdia Catalana, ens complau extreure fragments d'informació:

" L'església de Sant Pere Gros, edificada en una lleugera elevació del terreny propera a la confluència del Torrent Salat amb el riu d'Ondara, és l'únic testimoni que resta d'una antiga fundació benedictina.

L'església és un interessant edifici romànic del segle XI. El diàmetre interior és de 5 m i l'exterior de prop de 10, amb un mur d'uns 2 o 3 m de gruix, que permet una escala interior que mena a la teulada.

El parament, disposat amb certa regularitat, presenta un mur exterior pràcticament llis en el qual s'obren dues finestres de doble esqueixada i de proporcions desiguals. Coronant la coberta, de pedres planes, s'eleva una espadanya simple.

L'ingrés és constituït per una porta amb arc de mig punt que s'obre en el mur de tal manera que permet la conformació d'un llindar, avantsala de l'espai circular. La porta es troba desplaçada del que seria l'eix longitudinal que defineix l'interior.

L'interior del mur va ser buidat amb una sèrie de fornícules que articulen i alleugereixen l'àmbit de la nau. El sistema de cobertes determina a l'espai centralitzat una falsa cúpula, mentre que a l'absis hi ha una volta de quart d'esfera.

Al segle XVIII es va realitzar una reforma parcial de les edificacions, en particular de l'església. L'església fou restaurada i, el 2003, declarada bé cultural d'interès nacional."

Estat: Ben conservada. No és accessible lliurament. Visitable.

Accés - Visitada el 14/08/2012:

Entre els PK 1-2 de la carretera L-214, molt a la vora de Cervera (Sud oest), trobarem l’església de Santa Magdalena.  L’edificació està a tocar de la carretera.

Uns metres més endavant d’aquesta edificació, a l’esquerra de la carretera, si baixem de Cervera, hi ha l’inici d’un camí sense asfaltar, però en molt bones condicions, per on ens cal continuar.

Tot seguit, girarem a la dreta, travessant per una passera sobre una petita corrent d’aigua i ja veurem al davant l’edificació que busquem, una mica enlairada sobre un turonet, en mig d’una arbreda.

Aparcarem al davant de l’edificació.

Altres: Curiosament, i llevat de l’absis, aquesta construcció no té cap finestra.