Castell de Cervera / Segarra

Situació: A Cervera, població capital i municipi de la comarca de La Segarra (Lleida).

Estat: Malmès. S’hi han fet treballs de restauració. Visita exterior lliure.

Constituïa un gran recinte, que a principis del segle XX va ser totalment arrasat.

Situat al carrer del castell, dalt del tossal anomenat del Montserè.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, (Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya), ens  complau extreure la següent informació (Desembre 2012):

“ Descripció

Actualment, al cim del Montserè (extrem sud-oest de la població de Cervera), hi ha restes molt reduïdes de l'antic castell, en el qual es va practicar una excavació arqueològica l'any 1991.

Dels murs exteriors, que configuraven una planta de perímetre quadrangular, només resta dempeus part del mur de la façana de ponent (35 m de llargada aprox.) amb algunes obertures i torres circulars en els angles.

Per la cara sud les restes del castell queden adossades a construccions particulars d'usos diversos.

Al mur perimetral oest hi ha una base d'1,5 m d'alçada construïda sobre la roca i feta de manera irregular.

El tram corresponent als 1,5-3 m és fet de carreus no gaire grossos units amb morter de calç i col·locats en filades horitzontals.

A més del castell queden uns murs, a nivell inferior, que podrien formar part dels murs de tancament d'un recinte fortificat.

Dels extrems nord-oest i sud-oest, a tocar de les torres, arrencaven cap a ponent les muralles que circumdaven la població de Cervera als darrers segles medievals.

La del sector N, que es conserva en molt bon estat, passava per darrere Sant Domènec i anava cap a l'església de Sant Magí.

Notícies històriques

Castell termenat, documentat per primera vegada el 1026, any en què la comtessa Ermessenda de Barcelona, juntament amb el seu fill el comte Berenguer Ramon I i la seva muller Sança, donaven a tres famílies de la terra erma situada a la marca del comtat d'Osona amb el puig i el castellar anomenat Cervera.

Sembla, però, que la repoblació no es devia dur a terme.

Després del 1050 es tornen a tenir notícies del castell, quan es troba en mans dels comtes de Barcelona, que en conservarien sempre l'alt domini.

El 1067 ja apareix documentada la família Cervera com a feudatària del castell.

Estratègicament situat al camí d'Aragó el castell apareix desvinculat de la família Cervera des del començament del segle XIV.

Fou un castell molt utilitzat pels reis per a descansar-hi durant els seus viatges o les campanyes militars.

Al segle XV es trobava en molt mal estat i consta que els paers de la vila van reclamar al rei que el reparés.

Fou restaurat pel rei Joan II: les obres començaren el 1465 i el 1470 encara no havien acabat.

Per un inventari del castell del 1482 se sap que constava de: torre del castlà, cambra del blat, cambra del "cargol dalt", recambra de la xemeneia, cambra major de la xemeneia, sala, pastador, capella, cisterna, cambra de sobre l'església, torre d'homenatge, garita nova, estable, cambra de Joan Caçador, forn, pati davant la porta del castell, celler del vi blanc, celler major, pallissa, ferreria i cambra de sobre la ferreria.

Fou destruït el segle XIX tot i que els vestigis del castell encara es podien veure a mitjan segle XX, moment en què es va acabar d'ensorrar.

Ara queden sols vestigis dels murs i la planta.”

• Pels estudiosos del tema i en concret, sobre arqueologia, els remetem a la pàgina web Pat.mapa, (Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya, on trobaran informació sobre uns treballs portats a terme l'any 1991.

• Gastronomia:
    • Restaurant Cal Lluis – Rbla. Lluís Sanpere, 18 – Tel. 973 53 09 42 – Cuina de mercat. Menú diari – Bona relació qualitat / preu.
    • Restaurant Gran Café – Rbla. Lluís Sanpere, 6 – Tel. 973 53 00 52 – Antic cafè remodelat a un restaurant actual.