Capella de Santa Margarida de l’Alou – Balsareny / Bages

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Balsareny, vila i cap del municipi del mateix nom, a la comarca del Bages (Barcelona).

Època: Segle XIII – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Malmesa. Ha calgut apuntalar-la. Es pot entrar lliurament a l'interior, tot i que pensem que comporta un cert risc.

Diguem, que lliurament accessible, al bell mig del terrenys del Mas Alou.

Tot i que avui no hi hem trobat ningú, segurament convindria moure's per aquest lloc, amb coneixement dels seus habitants.

Altres noms: Capella de Santa Maria de l'Alou - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el  22/02/2014:

Circulant per l'autovia C-16 ( Eix del Llobregat ) en sentit nord, poc abans d'arribar a Balsareny, hem de prendre la sortida del P.K. nº 67, indicada per anar a Balsareny i Aviñó. Aquí trobarem una rotonda i prendrem la primera sortida a mà dreta, (41 51 14.4 01 52 41.4), sense cap indicació.

Al cap de ben poc, ens trobarem circulant per un camí de terra, perfectament transitable, que en un plàcid recorregut d'uns 900 metres ens situarà al mas de l'Alou. Creuarem les seves instal·lacions i encara recorrerem uns quants metres en baixada (*)  fins arribar a un lloc sense determinar, on a la dreta caldrà pujar com les cabretes, dalt d'un marge de terra, i on hi trobarem l'esglesiola que busquem.

(*) NO és convenient baixar-hi amb un turisme. Millor deixar-lo a dalt.

M A P A d'aquest recorregut

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Febrer 2014):

“ Descripció

Capella de nau rectangular, amb coberta a doble vessant. A la façana hi ha un gran portal de mig punt, adovellat, a la dovella central del qual hi ha esculpida una creu.

A la part central de la façana s'hi aixeca un petit campanaret d'espadanya, d'un sol ull, construït a base de pedra menuda, que s'assenta sobre la base d'una espadanya més grossa.

A la part posterior, un absis semicircular abraça pràcticament tota la nau.

L'estructura de la capella és, excepte el portal d'entrada, de tradició romànica.

Anteriorment la capella havia estat dedicada a Sant Joan. Fa ja molt temps que no té dedicació al culte. Hi ha controvèrsies a l'hora de datar aquesta capella: hi ha qui la data del segle XIII i d'estil romànic i de transició al gòtic, i hi ha qui la data ja entrat el segle XV.”