Església de Santa Maria de Balsareny – Balsareny / Bages

Església de Santa Maria de Balsareny

Època:  Segle XIII – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Aparcament als voltants.

La trobarem a la Plaça del Rector Roc Garcia, al costa oest de la població.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Febrer 2014):

“ Descripció

El temple originari era un edifici d'època romànica tardana (f. S.XIII), encara que seguia la línia de construcció romànica.

Als segles XVI-XVII el temple fou gairebé reedificat de nou, quedant-ne ben poc de l'antiga construcció.

Avui només en resta algun fragment de mur de la nau principal i la part central de la façana fins a la cornisa; a sobre d'aquest cos s'alça el campanar modern.

La porta és de mig punt, adovellada.

Sobre l'ull de bou es pot observar una finestra ara tapiada que és de l'obra original.

L'aparell de la part romànica és obrat amb carreus petits, disposats en filades i ben diferenciats dels de la part moderna; aquests són molt més grans.

A aquest cos central s'hi afegiren dos laterals.

Situada a l´antiga capella baptismal i d´estil Academicista de 1947 trobem la figura d´un Crist jacent feta per Josep Cañas i Cañas anb talla de fusta.

Notícies històriques

El lloc de Balsareny és documentat des del 951 i l'església el 1009, quan Guifred de Balsareny i la seva esposa Ingilberga compraren unes cases prop l'església.

Al 1032 l'església ja tenia categoria de parròquia, partir del 1295 es documenten diverses donacions per l'obra de l'església.

En els segles XVI-XVII s'hi feren reformes importants que no deixen veure l'obra original.

L'any 1957 passà a dependre del Bisbat de Solsona, havent estat fins aleshores lligada a Vic. L'església es trobava dins l'antic terme del castell de Balsareny.”