Fortí del Maurici – Balsareny / Bages

És una edificació del segle XIX

Vista de la passarel·la que salva el petit fossat que rodeja TOTA l'edificació.

Vista general de l'interior. Al fons la inconfusible silueta
del castell de Balsareny.

castell-forti-carli-de-balsareny-070221_507

Vista parcial de l'interior. A l'esquerra de l'entrada hi ha l'únic habitacle cobert, a més  d'una cisterna d'aigua, a terra, al mig de la edificació.

Vista general de l'interior. Al fons, l'Eix del Llobregat.

Situació: En un turó situat davant de la població de Balsareny (Bages ) – Barcelona.

Època: Segle XIX. Època carlina.

Estat: Malmès. Lliurament accessible. Boniques vistes als voltants.

Altres noms: Fortí carlí - (Patrimoni.Gencat) / Fortí del Maurici - (Ajuntament de Balsareny).

La manera en que hi hem accedit, ha estat la següent:

Procedents de Manresa i circulant per la carretera  C-16 ( Eix del Llobregat), hem entrat a BALSARENY, per la SORTIDA NORD, situada al final del poble.

Després, en una rotonda, prenem la carretera en direcció a SÚRIA, però de seguida, i abans d'abandonar el poble, hem de tornar a entrar-hi, pel primer carrer a ma esquerra, (carrer Travessera), i després continuar pel tercer carrer a ma dreta, (carrer Barcelona), que al final, a l'esquerra, ens situarà al carrer la Costeta, per on circularem en sentit sud,  paral·lelament  al castell (que ara ens queda a dalt de tot del turó, a la dreta).

castell-forti-carli-de-balsareny-mapa-02

Al final del carrer, s'ha de girar a la dreta i passarem per un pas subterrani, per sota de l’Eix del Llobregat.

Una vegada travessat, ens dirigirem cap a la dreta, a un lloc molt a la vora, (Hi han varis edificis) que es diu Les Granges de (?), on hi aparcarem el cotxe.

Aquí mateix hi arrenca el camí, (Hi ha un cartell indicatiu), que a peu, en uns 20/25 minuts ens portarà al cim sense pèrdua.

Es pot accedit perfectament a aquesta edificació en un vehicle tot terreny. No creiem aconsellable fer-ho amb un turisme.

Localització: N 41 51 57.87 E 01 52 10.85. Altitud: 401 m.

• De la pàgina web de pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Maig 2013):

" Descripció

Enfront del castell de Balsareny i situades al Serrat del Maurici trobem unes runes. Es tracta d'una construcció militar d'època carlina (1838) de planta pràcticament quadrada, amb tres torres de secció circular als vèrtexs, excepte pel cantó de llevant on no n'hi ha. Les pedres, de dimensions considerables, subratllen la funció militar que tenia la construcció. Només hi ha unes petites obertures pel cantó de migdia. Queden rastres d'algunes petites obertures en forma d'espitllera. Hi ha restes del que deuria haver estat un vall.

Notícies històriques

Les ruïnes del fortí es troben dalt d'un serrat conegut amb el topònim de "Serrat del Maurici", topònim que dona nom també a aquesta fortificació. Segons notícies recollides, el fortí va ser construït l'any 1838 per una força de Sapadors i una brigada de muls. Els treballs duraren forà temps i finalment s'hi instal·là una companyia del batalló del Júcar. A finals del segle XIX ja estava en runes.

Aquest fort i el de la Torreta, situat sota el castell de Balsareny, controlava el camí ral de Berga. La seva construcció es degué a les guerres carlines i un dels capitants que hi van prendre possessió fou el comte d'Espanya."