Església de Sant Vicenç d’Aladernet – Balsareny / Bages

Església de Sant Vicenç d’Aladernet – Balsareny

Vista general, entorn.

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Balsareny, vila i municipi del mateix nom, a la comarca del Bages (Barcelona).

Època:  Segle X – Preromànic / Segle XIII – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: No hi consta - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Malmès, quasi quasi pura ruïna. Tot i això s'hi han portat a terme treballs de consolidació de les restes, que han estat apuntalades amb material d'època moderna, de manera que s'identifiquen plenament les zones consolidades.

L'element més destacable, també en mal estat, és la torre.

Accés - Visitada el  22/02/2014:

D'entrada cal dir, que disposant per endavant de les coordenades de situació, les hem introduït al nostre navegador i aquest formidable estri, ens ha portat a través de camins de terra, sense cap vacil·lació, al nostre destí.

De totes maneres, de retorn, hem documentat el camí fet. Seguidament, anem a descriure'l amb detall.

-       (0) Hem sortit de Balsareny per l'extrem nord, prenent la carretera BP-4313 que des del davant del cementiri de Balsareny (41 52 04.50 01 52 25.30 ), es dirigeix a Súria.

-       (1) En un lloc d'aquesta carretera (41 52 36.66 01 50 53.51), exactament al PK 46, trobem una cruïlla: per la dreta, indicada, aniríem a l’església de Sant Ramon de Sobirana de Ferrans.

Per l’esquerra hi ha una sortida sense cap indicació. Continuarem per aquí. De moment, és una carretera perfectament transitable.

Durant aquesta part del trajecte, gaudim d’unes esplèndides panoràmiques.

-       (2) En un lloc situat a 41 52 09.80 01 50 03.70, troben una cruïlla de tres camins. Continuem per l'esquerra. El terra del camí , ja no és tant bo.

-       (3) A 41 52 01 01 50 27 tornem a trobar una altra desviació. Continuem per la dreta. Decididament, a partir d'aquest lloc, el terra del camí, ja no és apte per a vehicles de turisme.

-       (4) A 41 51 31,50 01 50 31,60 hi ha una desviació. Continuem per la dreta, en baixada.

-       (5) A 41 51 24 01 50 37 – Veiem un camí que s'enfila a la dreta. Hi pugem i arribem de seguida a una petita planura on podem aparcar còmodament el vehicle (N 41 51 23.40 01 50 36.30). Tenim la torre al davant.

Nota pels nostres seguidors (Si n'hi ha):

De vegades les coses no per menys evidents, s'han de deixar de “comentar”. Quan en molts casos ens referim a que confiem al nostre TomTom, deixant exclusivament a les seves mans, la planificació i posterior guia d'una ruta, com en aquest cas, si a la fi, aquesta planificació resulta un èxit i arribem al destí desitjat, la descrivim a les nostres pàgines.

Ara bé, aquesta planificació, en la gran majoria de les ocasions, NO es repetirà si el punt d'inici no és el mateix que el descrit per nosaltres.

I llavors el navegador pot planificar una ruta completament diferent ... I la navegació per carreteres de muntanya, no és precisament, en la majoria de les ocasions, “un viatge de turisme ...”

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Febrer 2014):

“ Descripció

En el conjunt arquitectònic de Sant Vicenç d'Aladernet cal distingir clarament dues construccions: una església pre-romànica i una petita capella romànica.

El temple pre-romànic estava constituït per una nau rectangular rematada a l'est per un absis quadrat. No queda cap vestigi de la porta, ni de la finestra que deuria trobar-se a l'absis.

Originàriament es creu que la coberta de la nau consistiria en unes encavallades de fusta, probablement substituïdes per una volta de canó pels voltants del 1039.

L'aparell és força matusser i no està disposat en filades. La petita església romànica, per altra part, està encabida dins una torre de planta quadrada; resta sense coberta i a llevant presenta un absis amb una finestra de doble esqueixada i adovellada. La porta es troba al cantó de ponent.

Aquesta església es trobava dins l'antic terme del castell de Balsareny, al lloc d'Aladernet.

Aquest lloc i l'església apareixen citats el 1035 quan Ramon Guifré de Balsareny, germà del senyor del castell de Balsareny, deixà uns béns situats in Aladernedd, a Sant Vicenç, i el 1038 la muller del senyor de Balsareny, Ingilberga, féu una donació a Sant Vicenç d'Aladerned per a l'obra i la dedicació.

El seu estat actual de conservació és de total ruïna.”