Església de Sant Ramon de Sobirana de Ferrans – Balsareny / Bages

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Balsareny, vila i municipi del mateix nom, a la comarca del Bages (Barcelona).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament.

• Hem pogut visitar l'interior, gràcies a la gentilesa d'un home gran, resident al Mas Sobirana.
  • Per cert, l’església, molt sòbria, presenta un estat d’exquisida netedat, un aspecte impecable. Diríem que és l’església més ben cuidada que hem visitat fins ara... i consti que n’hem vist un bon grapat. Quelcom hi tindran a veure els habitants del mas, suposem ...

Accés - Visitada el  02/02/2014:

Situada al paratge conegut amb el nom de la Vall de Ferrans, adossada al Mas Sobirana, una edificació del segle XVIII.

Circulant per la carretera BP-4313 (Súria – Balsareny), exactament al PK 46 prenem una sortida, indicada (0) - (41 52 36.66 01 50 53.51), i continuem una curta estona per un camí de terra, perfectament transitable.

A l'altra banda de la carretera hi ha una altra sortida, un camí de terra, que si el seguíssim ens portaria a l'església de Sant Vicenç d'Aladernet.

L'església està molt a la vora. Hem aparcat al davant.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Febrer 2014):

“ Descripció

Església amb planta de dues naus; una principal, gran i de forma allargada i l'altra al cantó nord, petita i gairebé quadrada. Ambdues estant encapçalades per un absis de dimensions concordants amb la grandària respectiva de les naus. Aquestes són cobertes amb una volta de canó lleugerament apuntada, i els absis amb volta de quart d'esfera. Dos arcs apuntats en degradació relacionen l'absis principal amb la nau. Al centre dels absis s'obren unes petites finestres de doble esqueixada i de mig punt.

La porta d'accés es troba al mur de migdia; és formada per tres arcs de mig punt en degradació, obrats amb dovelles. La decoració del portal és senzilla, tan sols presenta alguns elements esculpits: uns botons en l'arquivolta, uns motius geomètrics, i una figura antropomorfa.

En època gòtica la nau pral. s'engrandí pel cantó de ponent i posteriorment s'enlairà amb una torre quadrada.

Notícies històriques

Aquesta església es trobava dins l'antic terme del castell de Balsareny, en el lloc conegut com la vall de Ferrans, documentat des del 967: "Vall de Fernandos".

L'església apareix al 1154 en les primeres llistes del bisbat de Vic, amb categoria de parròquia, però sense l'advocació. Als s. XIV, el 1311, apareix l'església de Sen Digmenge de Ferrans, i el 1398 la dedicació es llatinitza Sancti Domini de Ferrans. Ara bé, l'advocació més antiga no queda aclarida. Al s. XIV deixà de ser parròquia i passà a ser sufragània de la parroquial de Balsareny.

El 1849 l'església juntament amb el mas Sobirana passà a ser propietat de la comunitat de Canonges de Santa Mª de Manresa. El 7-X-79, després de restaurada, fou restablert el culte. El 1959 passà a dependre del bisbat de Solsona, deixant el de Vid, del qual havia depès.”