Església de Sant Andreu de Castellnou – Castellnou de Bages / Bages

I T I N E R A R I

Situació: Al nucli antic de Castellnou de Bages, poble en cap del municipi del mateix nom, a la comarca del Bages (Barcelona).

Estat: Presenta un excel·lent estat. Entre els anys 1976/1996, va ser objecte d'una sèrie de treballs de restauració, per part de la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament, amb la col·laboració de veïns del poble. No és accessible lliurament.

• Visites: Hi ha un cartell que informa dels horaris de missa. Pensem que una mica abans i/o una mica després, es deu poder fer una ullada a l'interior de l'església.

Aquesta església, juntament amb l'antiga rectoria, el nou cementiri municipal, el Museu dels Maquis, la Torre que conté les despulles d’en Ramon Vila Capdevila (Caracremada), juntament amb l'Ajuntament i una sala polivalent, formen un interessant conjunt arquitectònic.

Al nucli antic de Castellnou de Bages, on hi ha l'Ajuntament.

Església romànica del segle XI, amb tres naus de les quals la central és la més alta.

Està coberta amb voltes de canó,l'absis i les absidioles amb voltes de quart d'esfera.

La nau central comunica amb les laterals mitjançant tres arcs formers que es recolzen sobre pilars cruciformes.

A la capçalera trobem un absis central i dues absidioles laterals, estan decorades a l'exterior amb la típica decoració llombarda: un fris d'arcades cegues organitzades en grups de quatre i separades per lesenes en l'absis central i sense lesenes en les absidioles.

Aquest motiu de les arcades cegues es repeteix a la nau central i a la façana principal.

Com a obertures es veuen tres finestres de doble esqueixada a l'absis i una a cadascuna de les absidioles.

Actualment el portal s'obre en el mur de ponent, modificació que data dels segles XVI i XVII, quan també es construí un campanar de torre.

La coberta de les naus és de teula àrab a dues vessants i la de l'absis i les absidioles és col·locada en cascada.

L'aparell del conjunt és a base de carreus de pedra escairats de mode irregular i disposats en fileres.

Notícies històriques

L'església de Sant Andreu es troba situada en l'antic terme de Buc, documentat des del 952, terme que més tard canvià de nom i s'anomenà de Castellnou de Bages des del 1001.

L'església apareix citada el 981 en la jura d'un testament d'un tal Guitard. L'any 1032 apareix citada sota l'adoració de Sant Andreu i amb categoria de parròquia.

Entre 1126 i 1142 el vescomte de Barcelona, Reverter, donà les esglésies de Castellnou a la comunitat canonical de Sant Vicenç de Cardona.

Als segles XVI i XVII va patir diferents reformes, per ser restaurada el 1976 pel Servei de Catalogació i Conservació de Monuments, amb la col·laboració de veïns de Castellnou.

Aquesta restauració li va retornar la seva antiga fesomia.”

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de la Diputació de Barcelona, el següent text (Gener 2014):

Església romànica del segle XI d'estil llombard.

L'edifici és de planta basilical de tres naus, on la central és més alta que les laterals.

Aquestes estan acabades amb tres absis semicirculars a la capçalera que es troba a Llevant.

El portal d'entrada d'arc de mig punt amb dovelles es troba a Ponent (hi ha una inscripció a l'arc que posa 1588, que és la data de la seva construcció).

La coberta és de volta de canó de mig punt a les naus i de volta de quart d'esfera a l'absis i a les absidioles.

La nau central es comunica amb les laterals mitjançant tres arcs formers que es recolzen sobre pilars cruciformes d'on apareixen els arcs torals que reforcen les tres voltes.
Pel que fa a les obertures es veuen tres finestres de doble esqueixada que acaben amb arcs de mig punt adovellats a l'absis central i una a cada absidiola.

A l'absis central encara hi ha les empremtes que deixà la porta que comunicava amb la sagristia.

A l'inici del mur de Tramuntana, ultra un portal tapiat, hi ha una finestra que s'obre fins al primer escaix, però que a l'exterior no té sortida ni se'n veu cap vestigi.

Al mur de Migjorn encara són ben marcats els rastres del portal primitiu, ara tapiat, i dues finestres donen més llum al temple.

A frec de l'absidiola, aquest mateix mur ha estat descarregat amb un rebaix fet modernament a manera de capella.

La il·luminació del temple és completada amb les obertures del mur frontal de Ponent, on s'obre un òcul modern, sota la qual hi ha quatre finestres esglaonades, de les quals dues donen llum a la nau central, mentre que les dues restants enllumenen les naus col·laterals." PLADEVALL (1984:202).

L'estil llombard es troba reflectit en la decoració tant als murs interiors com exteriors amb els frisos d'arcuacions cegues al voltant de l'edifici, sota el ràfec de les cobertes.

A la part exterior de l'absis les arcuacions cegues es complementen amb lesenes fent grups de quatre arcuacions entre lesena i lesena.

Sant Andreu presenta restes de decoració mural al costat de l'epístola, al cantó meridional, a l'arc d'ingrés a l'absis i a l'inici del mur de separació de la nau lateral del mateix costat i de la central.

L'arc de volta de l'absis conserva una decoració policroma, a base d'una ornamentació de mòduls vegetals complementat amb tiges i fulles de forma espiral.

Hi ha més restes a l'arc d'ingrés a l'absis de tons vermells i foscos i a l'intradós de l'arc d'ingrés hi ha decoració geomètrica molt rudimentària a base de figures hexagonals irregulars.

El conjunt original ha estat modificat al pas dels segles com l'erecció del campanar construït a mode de torre quadrada damunt el frontal, on actualment es troba el portal d'entrada que data de 1588.

Al 1671 es van aixecar les lloses de la teulada per fer-hi unes golfes.

Entre els segles XVI i XVII es va construir el cor sobre arc rebaixat i volta d'aresta que encara avui perdura tot i ser construït amb mala traça.

L'última modificació va ser la construcció de la sagristia, i per això es va destruir una absidiola per fer-hi l'accés.

Als anys setanta (Del segle XX – Nota dels A.) va començar una reconstrucció per part de la Diputació de Barcelona i el poble de Castellnou, per tal de tornar-li l'estructura original al conjunt i avui dia ja resta acabada.

Història

L'església es troba situada dins l'antic terme de Buc o Bugu, esmentat ja a l'any 952 en documents del monestir de Sant Benet de Bages.

A partir del 1001 passà a dir-se Castellnou de Bages, segurament per la reedificació de l'antic castell on avui encara es pot veure la torre.

La primera referència de l'església la trobem al cartulari de Sant Cugat del Vallès l'any 981, en la jura d'un testament per part d'un home anomenat Guitard.

L'església apareix citada al 1032 sota l'advocació deSant Andreu i amb la categoria de parròquia.

Al 1035 Ramon Guifré de Balsareny deixa en testament als preveres de Sant Andreu de Castellnou un parell de bous per obres.

I la seva muller Ingilberga fa un llegat, el 1038, en favor de l'església. El testament es jura a l'altar de Santa Maria de la mateixa església.

Entre els segles XVI i XVII l'església patí algunes reformes que danyaren bastant l'estat original, però el 1976 el Servei de Catalogació i Conservació de Monuments, amb la col·laboració de veïns del poble, van començar una restauració que li va retornar la seva imatge original.

Als anys 1993 i 1996 es feren dues intervencions més, que anaren a càrrec del Servei del Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona, en les quals es va consolidar el campanar, es va restaurar la coberta, etc. i, a més, es començaren els estudis per a la construcció del nou cementiri municipal.

L'església comptava amb dues peces d'un nivell artístic acceptable.

La primera és una talla romànica datada del segle XIII de la Mare de Déu que avui dia es troba en mans de particulars a Barcelona i també una pica baptismal venuda a un col·leccionista de Sallent.

Durant la Guerra Civil Espanyola del 1936-1939, a Castellnou, com a la majoria de pobles i ciutats, es van destruir béns de l'església.

Revolucionaris del poble veí de Sallent van destruir el retaule barroc de Sant Andreu i van cremar la casa rectoral i l'arxiu parroquial.

Una campana fou transportada a Sallent per fer-ne material bèl·lic i una segona campana va ser salvada gràcies a un veí de Castellnou i actualment és la que hi ha al campanar datada de 1540.”

• Finalment, de la pàgina web de l’Ajuntament de Castellnou de Bages, ens complau extreure la següent i breu informació (Gener 2014), referida a l'església de Sant Andreu i el nucli antic :

“ Una de les esglésies romàniques més interessants de la comarca.

Originària del segle X, és de fàbrica romànica del segle XI, d’estil llombard, amb planta basilical de tres naus, cobertes amb volta de canó i tres absis a la capçalera.

És el monument que presideix un Nucli que conserva l’aire d’un petit poblet rural, avui convertit en complex de colònies d’estiu.

Destaca també el cementiri municipal, construït l’any 2000, entre les ruïnes del que havia estat una fortificació del segle X i l’antiga rectoria enderrocada el 1936, amb caràcter arquitectònic innovador.

Aquest fossar conté les restes de la figura històrica que va ésser Ramon Vila Capdevila, Caracremada, el darrer maqui català.

En aquest mateix recinte també podem visitar un petit museu del poble.”

Altres llocs interessants per visitar

El museu dels Maquis

Església de Sant Andreu de Castellnou – Castellnou de Bages - Museu dels Maquis. Fotografia feta a través d'una petita obertura que hi ha a la porta d'entrada.

Església de Sant Andreu de Castellnou – Castellnou de Bages - Torre que conté les despulles d'en Caracremada.