Església de Sant Just d’Odèn – Odèn / Solsonès

Consideracions prèvies:

Hem de reconèixer que hem tingut una mica de dificultat per identificar aquesta església.

I això ha estat així, perquè n’hi ha dues que es diuen exactament igual: Església de Sant Just i Sant Pastor de la Valldan.

Ambdues situades al mateix terme municipal, a Odèn, a la comarca del Solsonès, i relativament a curta distància, l’una de l’altra (sobre el paper).

La “VELLA” està edificada en un lloc de difícil accés.

Arrel d’això es va construir posteriorment la “NOVA”, al nucli urbà de la Valldan, mantenint el mateix nom.

Per tal d’ajudar (?) una mica a la seva identificació, remetem als lectors a les pàgines web de Wikipedia, que trobareu seguint els següents enllaços:

Complementàriament, hi ha informació a les següents pàgines web de la Generalitat de Catalunya:

- Església de Sant Just – A dia d'avui (15/07/2017), la fotografia que hi apareix és la de l’església “Nova”.

- Església de Sant Just i Sant Pastor de la Valldan – A dia d'avui (15/07/2017), no hi ha fotografia.

A efectes pràctics, mantindrem aquestes mateixes denominacions a les nostres pàgines, per tal d’identificar-les.

• La posició que ocupa la icona d'aquesta església en el nostre mapa de Google, fruit de les dades que ofereix una pàgina web generalment ben informada, i que coincideix totalment amb la lectura del GPS que hem obtingut nosaltres in situ, no coincideix amb les indicacions que ofereix Google.

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys d’Odèn, una de les nou entitats de població del municipi del mateix nom, a la comarca del Solsonès (Lleida).

Estat: No ho sabem, no hi hem arribat a tocar.

Accés – Visitada el 06/07/2017:

Punt d’inici: Dins d’Oliana. Carretera C-14, un lloc (0) entre els PK nº 143 / 142, situat a  42 04 28.4 01 18 27.5, on prenen una sortida indicada: Valldan a 5 km.

(1) - A 42 05 05.1 01 20 35.3 caldrà posar-se les bambes, i a caminar. Aquí hi ha el començament d’un discret camí, que enfilant-se ens portarà a l’ermita. Sembla ser que en el seu moment hi havia hagut un pal indicador del GR 1. Avui ja no hi és.

Fins aquest punt, tot el camí és asfaltat. Cal aparcar al voral de la carretera, que no és fàcil.

Nosaltres no hi hem arribat a l’església. Se’ns feia tard per poder trobar un lloc per poder dinar i a més, feia un dia d’allò més xafogós, que no invitava gens a posar-se a caminar muntanya amunt. Un altre dia serà...

(2) - Situació: N 42 05 12.6 E 01 20 49.1 – Altitud: 752 m.

Esplèndides vistes desde l'església de Sant Just d'Odèn

M A P A de la primera part del recorregut, per terreny asfaltat – Distància aproximada: 3,4 km.

M A P A del recorregut estimat, a peu.

“ Descripció

Església d'una nau i absis rodó. Les seves mides són 5,70x11,70 metres. Està orientada en direcció nord-est.

La nau està coberta amb volta de canó. Arcs presbiterals i torals de mig punt.

L' absis està deformat a l'interior, ja que van intentar fer-lo rectangular i van tallar els muntants de l'arc que inicia l' absis.

La porta actual es troba al frontis. La romànica, al costat de l'epístola, és d'arc de mig punt i adovellada.

Dues finestres, una a l' absis de doble esqueixada i arc de mig punt adovellat i l'altra, al mur del costat de l'epístola, d'una esqueixada i arc monolític.

Parament de pedres escairades a cops de maceta i en fileres.

Església no esmentada a l'Acta de Consagració i Dotació de la Catedral d'Urgell, l'any 839.”

N O V E T A T

En data 23/09/2017 hem tornat a fer un nou intent d’arribar a l’Església de Sant Just d’Odèn.

Però aquesta vegada ho farem seguint unes noves indicacions que ens ha recomanat una parella que viu a la Valldan, amb la que hem parlat.

El punt de sortida ha estat el mateix que ja havíem previst en l’intent de visita anterior. És a dir:

(0)Punt d’inici: Dins d’Oliana. Carretera C-14, un lloc entre els PK nº 143 / 142, situat a  42 04 28.4 01 18 27.5, on prenen una sortida indicada: Valldan a 5 km. Deixem a la dreta l’edifici dels bombers. Continuem trepitjant terreny asfaltat.

(1) - A 42 05 05.01 01 20 35.3– Deixem enrere, a la dreta de la carretera, sobrepassant-lo, el començament d’un discret camí, que enfilant-se, diuent que ens portaria, anant a  peu, a l’Església de Sant Just d’Odèn. És el camí que originàriament volíem fer. No és el camí que avui agafarem. Sembla ser que en el seu moment, en aquest punt hi havia un pal indicador del GR 1. Ara no hi és. Continuem carretera amunt.

( 2 ) A 42 05 24.9 01 20 50.1 trobem un lloc a la banda esquerra de la carretera, una petita clariana al voral,  on és possible aparcar, encabir-hi, dos o tres cotxes. No n’hi han gaires d’oportunitats d’aparcar en aquesta carretera, així que el deixem aquí mateix. Fins ara tot el camí ha estat asfaltat.

(3) - Continuarem ara caminant uns tres-cents metres pel voral dret de la carretera,

fins localitzar el començament d’un difús camí (42 5 30 01 20 56) que s’enfila al marge de la carretera. Si observem bé la següent fotografia, veurem alguns detalls. És un pas mig cegat, disposat per poder creuar la petita corrent d’aigua que pot córrer pel voral de la carretera.

A dalt hi ha dos sortides. Ho farem per la dreta. Llavors ja ens trobarem caminant per un sender ben evident, a estones planer, més irregular i pedregós més endavant, que agafa pendent.

Al cap d’uns vint minuts arribarem sense destorbs al nostre objectiu.