Església de Santa Maria de Solanes – Lladurs / Solsonès

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Montpol, una de les set entitats de població dispersa del municipi de Lladurs, a la comarca del Solsonès (Lleida).

Protecció: No hi consta - (Patrimoni.Gencat). En canvi hi consta una protecció BCIL a una pàgina de wikipedia.

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Situada dins d’una finca de propietat privada, actualment és una residència de turisme rural: Masia Solanes.

Quan hi hem arribat hem trobat un jove, l’Àlex, i la seva mare, els propietaris de la finca, que ens han donat tota classe de facilitats per poder fer aquest reportatge.

Des d’aquesta pàgina, els saludem de nou, molt cordialment, agraint les seves atencions.

Accés – Visitada el 15/07/2017:

Havent estudiat amb deteniment les diferents possibilitats d’aproximació a aquesta església, vàrem determinar que el punt d’inici podria ser un lloc d’una carretera asfaltada, una cruïlla de camins relativament propera a Montpol, situada a (0) - 42 04 58.3 01 24 09.0  on esperàvem que el nostre TomTom ens hi conduís sense problemes, com així va resultar.

Una vegada en aquest lloc, vàrem prendre una sortida indicada: Santa Maria de Solanes - 7,3 km.

Tot seguit passem a detallar les diverses desviacions que hem anat trobant pel camí.

(1) – A 42 05 11.4 01 23 56.7  Després de traspassar un pont, continuem per l’esquerra. Entrem a un camí de terra - graveta, perfectament transitable.

(2)A 42 04 36.3 01 23 21.9  Desviació, indicat, continuem per la dreta.

(3) – A 42 04 29.1 01 23 14.6  “Rotonda” Indicació. Continuem per la dreta, en baixada.

(4) – A 42 04 09.0 01 22 47.0  Hi ha un indicador. Continuem per un camí flanquejat per plataners. Arribem a destinació.

Hem aparcat al davant.

El trasllat de les coordenades anteriors a un mapa de Google, comporta l’emissió automàtica del següent itinerari:

“ Descripció

La capella privada de Santa Maria de Solanes es troba dins de la finca de la casa Solanes amb una construcció adossada al costat de tramuntana.

L'edifici és d'una nau, lleugerament trapezoïdal, amb absis semicircular, orientat a llevant. La nau és coberta amb volta de canó.

Els murs de la nau convergeixen cap a l' absis i són de diferent llargada, fet que determina una desviació de l'arc presbiteral i l'absis.

L'absis presenta decoració d'arcuacions en sèries de tres entre lesenes.

La portalada es situa al mur de migjorn.

Té tres finestres de mig punt adovellades i doble esqueixada; una a l' absis, un altra al mur a migjorn i l'altra al mur de tramuntana.

El parament és de pedres tallades a cops de maceta arrenglerades. El frontis és coronat per un campanar d'espadanya de dues obertures.

Església no esmentada a l'Acta de Consagració i Dotació de la Catedral d'Urgell de l'any 839.”