Església de Sant Just i Sant Pastor de la Valldan – Odèn / Solsonès

Unes consideracions prèvies:

Hem de reconèixer que hem tingut una mica de dificultat per identificar aquesta església.

I això ha estat així, perquè n’hi ha dues que es diuen exactament igual: Església de Sant Just i Sant Pastor de la Valldan.

Ambdues situades al mateix terme municipal, a Odèn, a la comarca del Solsonès, i relativament a curta distància, l’una de l’altra (sobre el paper).

La “VELLA” està edificada en un lloc de difícil accés.

Arrel d’això es va construir posteriorment la “NOVA”, al nucli urbà de la Valldan, mantenint el mateix nom.

Per tal d’ajudar (?) una mica a la seva identificació, remetem als lectors a les pàgines web de Wikipedia, que trobareu seguint els següents enllaços:

Complementàriament, hi ha informació a les següents pàgines web de la Generalitat de Catalunya:

- Església de Sant Just – A dia d'avui (15/07/2017), la fotografia que hi apareix és la de l’església “Nova”.

- Església de Sant Just i Sant Pastor de la Valldan – A dia d'avui (15/07/2017),  no hi ha fotografia.

A efectes pràctics, mantindrem aquestes mateixes denominacions a les nostres pàgines, per tal d’identificar-les.

• El punt d’inici és exactament el mateix que el que mena a l’Església de Sant Just. Després deixarem enrere l’accés a aquesta església.

I T I N E R A R I

Situació: A La Valldan, una de les nou entitats de població del municipi d'Odèn a la comarca del Solsonès (Lleida).

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Hem aparcat pràcticament al davant.

Accés – Visitada el 15/07/2017:

(0) - Punt d’inici: Dins d’Oliana. Carretera C-14, un lloc entre els PK nº 143 / 142, situat a  42 04 28.4 01 18 27.5, on prenen una sortida indicada: Valldan a 5 km.

(1) - A 42 05 05.01 01 20 35.3 – Deixem enrere, a la dreta, el començament d’un discret camí, que enfilant-se ens portaria, anant a  peu, a l’Església de Sant Just d’Odèn. Ara no hi anem.

Sembla ser que en el seu moment, en aquest punt hi havia un pal indicador del GR 1. Ara no hi és. Continuem carretera amunt.

Tot el camí és asfaltat. Aparcament al davant.

(2) - Localització: N 42 05 38.8 01 20 58.4 – Altitud: 689 m.

M A P A del recorregut – Distància aproximada: 5 km.

“ Descripció

Situada al nucli de la Valldan, és un edifici d'una sola nau de planta rectangular, cobert amb volta de canó i capçat a la banda SE per un absis que supera el semicercle en planta.

A l'interior, arrebossat i pintat, es pot comprovar com l'absis ha sofert una reforma posterior, en la qual es va intentar donar-li forma rectangular tallant els muntants de l'arc que inicia l'absis. Actualment només es veu la curvatura originària prop de la seva finestra central.

L'absis s'obre a la nau mitjançant un arc pre-absidal de mig punt. La nau té un arc toral i al mur sud un arcosoli practicat al gruix del mur.

Tota la construcció presenta un parament a base de carreus disposats en filades uniformes i treballats a cops de maceta.

L'absis descansa damunt un sòcol de pedres més grosses que la resta de la construcció i és resseguit, a l'igual que els murs laterals de la nau, per una cornisa de pedres trapezoïdals.

La porta, oberta posteriorment, és al frontis i damunt seu hi ha una finestra rectangular de doble esqueixada. La porta romànica, d'arc de mig punt, es troba tapiada i encara es pot veure al mur S. En aquest mateix mur hi ha una finestra d'una esqueixada, coronada per un arc de mig punt, i a l'absis hi ha dues finestres del mateix tipus.

Al frontis s'alça un campanar de cadireta amb dues finestres d'arc rebaixat, adovellat, molt malmeses. Al mur N hi ha adossada una sagristia.

Per l'aparell es pot datar aquesta construcció dins el segle XII, seguint un estil romànic rural.

A l'interior es conserva un sepulcre datat als segles XII-XIII.

Notícies històriques

Aquesta església, situada dins l'antic terme del castell d'An o de Valldan, va tenir des d'un principi funcions parroquials.

Pertangué a la canònica de Santa Maria de la Seu d'Urgell com a propietat particular.

Les primeres notícies de l'església es troben en la relació de parròquies del final del segle X o de principi de l'XI, continguda a l'apòcrifa acta de consagració de la Seu d'Urgell, on es fa constar la parròquia de Valldan ("Valle Hando").

La següent notícia correspon a la venda que l'any 1029 feren Borrell, fill d'Ellemar, i la seva muller Aimó al bisbe d'Urgell del seu alou situat al terme de Sant Just, a la Valldan.

En la creació del bisbat de Solsona, després d'una llarga disputa amb el bisbe d'Urgell, aquesta parròquia quedaria dins el límits del bisbat d'Urgell, en el qual encara roman en l'actualitat.