Església de Santa Eugènia de la Mòra Comdal – Odèn / Solsonès

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys d’Odèn, entitat de població i municipi del mateix nom, a la comarca del Solsonès (Lleida).

Estat:  Exteriorment encara es conserva relativament bé. Interiorment, està feta un desastre. És accessible lliurament.

Accés – Visitada el 26/05/2017:

Punt d’inici: Circulant per la Carretera LV-4011, que arrenca de la C-26, en el terme municipal de Lladurs i entronca amb la carretera L-401 a l'alçada de Cambrils, terme municipal d'Odèn, i circulant en aquest sentit, en un lloc (0)  situat a 42 06 31.1 01 23 08.6 trobem una cruïlla de camins. Continuarem per l'esquerra, trepitjant els ferros d’una reixa on per sota hi discorre un desguàs d'aigua de la carretera.

(1) – A 42 06 24.5 01 22 23.8 trobem una desviació. Continuem per la dreta. Indicat: El Sàlzer. Entrem a un camí de terra,  transitable. Des d'aquest lloc fins a l’església, hi ha uns sis-cents metres de distància.

Poc més endavant deixem a la dreta un dipòsit d'aigua. També més endavant transitarem per una pronunciada baixada.

Sobrepassem l'entrada a l'Ermita de Santa Magdalena del Sàlzer (42 06 41.0 01 22 22.1) . Fi de la concurrència d'aquest camí. Continuem.

(2) - A 42 06 51.4 01 21 31.2 -  Desviació indicada: La Mòra Comtal. Continuem per la dreta. A partir d'aquest lloc la pista es fa més estreta.

(3) – A 42 06  53.0 01 20 51.0 – Desviació indicada:  La Mòra Comtal. Seguim recte.

(4) - A 42 06 45.5 01 20 31.2 – El camí que seguíem fins ara es fon, mig amagat entre les herbes. Aparquem el cotxe en aquest lloc i tornem enrere, tot xino xano, a peu, pel mateix camí, estant a l'aguait

L'església que no ha estat visible en cap moment, ha de mostrar ara el campanar a l'esquerra del camí, en qualsevol moment, ben emboscada. Veure foto a continuació:

Quan l'hagem visualitzat, sols ens restarà localitzar qualsevol forma “còmoda” de poder pujar el voral del camí fins a tocar de l'esglesieta.

En una zona del camí, durant una estona, ens han acompanyat unes

boniques panoràmiques.

M A P A d'aquest recorregut

No és possible la generació “automàtica” del mapa d'aquest recorregut. Google Maps no reconeix com a transitable una part de l'itinerari, que en realitat, si que ho és.

Tot i que si amplifiqueu la visió d'aquest mapa, és ben evident la resta del camí, confeccionem manualment aquest itinerari, complementant el recorregut “automàtic” de Google, des del  punt (0) al punt (2) – (color blau), amb la resta del camí (Punts de color vermell) – Punts (2) al (5).

Remarca:

• El camí en línies generals és transitable en un vehicle de turisme. Llevat de trobar alguns bonys, l'únic problema que es pot presentar, com sempre, és el de trobar un vehicle de cara en llocs on el camí és una mica més estret.
  • Com sempre, caldrà tenir en compte les circumstàncies meteorològiques.
  • Com també diem sempre, si es pot anar en un 4x4 molt millor.
  • Durant el recorregut, el nostre TomTom ha “perdut” el camí, de tant en tant, ha desaparegut la ruta de la pantalla. Però seguint el flux “natural” del camí, no hem tingut problema per arribar al destí. Com a norma general, a manca d'indicacions, cal seguir sempre per la pista principal, la més transitada.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Maig 2017):

“ Descripció

Església d'una sola nau de planta rectangular i coberta amb volta apuntada, tancada a llevant per un absis que supera el semicercle.

L'interior, arrebossat i pintat, presenta un arc pre-absidal en degradació apuntat.

Els murs de la nau van resseguits per una cornisa també arrebossada. La construcció, que ha estat sobrealçada, té un parament de pedres simplement trencades a cops de maceta, les quals són disposades en filades irregulars.

El frontis descansa sobre un podi de pedra natural. L'absis i els murs laterals són resseguits per una cornisa de pedres trapezoïdals tallades a bisell.

A continuació de la paret de l'arc pre-absidal hi ha un mur de separació entre aquest i la nau que s'aixeca per damunt la coberta de la nau.

El mur S té una porta formada per dos arcs. L'arc principal és adovellat de mig punt i ha estat resseguit per un arc de dents d'engranatge. Al centre de l'absis hi ha una finestra d'arc adovellat de mig punt, i al mur S se'n pot veure una altra del mateix tipus. El frontis en té una de doble esqueixada i en forma d'òcul adovellat.

A l'interior, prop de la porta, hi ha una pica de pedra amb decoració incisa.

Notícies històriques

Aquesta església, emplaçada dins l'antic terme del castell de Valldan, va tenir funcions parroquials durant un cert temps i sempre va dependre del bisbat d'Urgell.

L'església apareix esmentada l'any 1042, quan la comtessa Constança donà a Santa Maria de la Seu d'Urgell la dècima que tenia a la Móra. Les funcions parroquials no són constatades fins el 1391, a la llista de parròquies que pagaven la dècima papal. Després perdé aquestes atribucions i, en formar-se el bisbat de Solsona, com la Valldan, romangué al d'Urgell després d'un llarg contenciós entre ambdós bisbes.”