Castell de Cambrils – Odèn / Solsonès

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

La vella ermita romànica del castell, completament arruïnada, comparteix el solar amb aquesta edificació.

Des del castell es gaudeix d'unes vistes impressionants.

Situació: A Cambrils, entitat de població del municipi d'Odèn (Solsonès) – Lleida.

Època: Medieval - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Malmès. Lliurament accessible. Molt boniques vistes a l'entorn.

Accés - Visitat el  30/08/2007:

A Cambrils cal localitzar l'edificació anomenada la Rectoria. Una mica més amunt, en una corba, a l'esquerra, hi ha un cartell indicant el començament del camí cap al castell.

Hem aparcat en  aquest mateix lloc:  42 07 57 01 23 10.

A continuació, a peu, en cinc minuts, per un camí ben senyalitzat hem arribat fàcilment a les restes del castell.

Localització: N 42 07 56 E 01 23 16.40 – Altitud: 1.170 m.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Juny 2017):

" Descripció

Al cim d'un turó de la serralada del Bartoló Vell, al costat del poble de Cambrils, hi ha situat aquest castell.

Es poden veure restes de mur amb el parament fet amb pedres sense devastar i carreus que emmarquen les obertures.

Segurament de l'obra romànica original queda ben poca cosa, les restes corresponen a les reformes que es van fer de l'edifici posteriorment.

Dins el conjunt es conserven les restes de l'església de la Mare de Déu del Remei del Castell de Cambrils. Es tracta d'una senzilla construcció d'una nau, coberta amb volta de canó lleugerament rebaixada i capçada a llevant per un absis semicircular, on s'obre una petita finestra. A l'interior es conserven un arc pre-absidial i un de toral, tots dos d'arc de mig punt lleugerament rebaixat.

Notícies històriques

Aquest castell apareix documentat per primera vegada el 3 de juliol de 1039. L'any 1135, Dolça donà a Santa Maria de Solsona l'alou que tenia el seu marit al terme del castell de "Chabrils". L'any 1212 era propietat del senyor de Peramola i l'any 1375 apareix com a possessió del comtat de Cardona."

Edificacions properes: Veure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina.

Solsonès : Veure en un mapa més gran.