Ermita de Santa Magdalena del Sàlzer – Odèn / Solsonès

Valoració: 2 vots.
espereu…

F O T O S


I T I N E R A R I 


La primera part d'aquest recorregut és la mateixa que la que ens conduiria a l'Església de Santa Eugènia de la Mòra Comdal.

Situació: En terrenys de El Sàlzer, entitat de població (No té cap nucli de poblament agrupat) d'Odèn, entitat de població i municipi del mateix nom, a la comarca del Solsonès (Lleida).

Època: Segle XII – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: No hi consta - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Exteriorment presenta bon aspecte, manté en peus parets i teulada. No és accessible lliurament.  Al costat hi ha un trist i abandonat cementiri. 

Altres noms:

Accés – Visitada el 26/05/2017:

Punt d’inici: Circulant per la Carretera LV-4011, que arrenca de la C-26, en el terme municipal de Lladurs i entronca amb la carretera L-401 a l'alçada de Cambrils, terme municipal d'Odèn, i circulant en aquest sentit, en un lloc (0)  situat a 42 06 31.1 01 23 08.6 trobem una cruïlla de camins. Continuarem per l'esquerra, trepitjant els ferros d’una reixa on per sota hi discorre un desguàs d'aigua de la carretera.

(1) – A 42 06 24.5 01 22 23.8 trobem una desviació. Continuem per la dreta. Indicat: El Sàlzer. Entrem a un camí de terra,  transitable. Des d'aquest lloc fins a l’església, hi ha uns sis-cents metres de distància.

Poc més endavant deixem a la dreta un dipòsit d'aigua. També més endavant transitarem per una pronunciada baixada.

Finalment, a (2) 42 06 41.0 01 22 22.1 girarem a mà esquerra (Hi ha un indicador: Cal Prat), per baixar al terreny on ja hi veiem l'esglesieta. (Primer caldrà valorar la viabilitat de poder fer aquesta maniobra). Hem aparcat en aquest lloc.

(3) - Localització: N 42 06 39.8 E 01 22 20.6 – Altitud: 970 m.


M A P A d'aquest recorregut. Distància aproximada: 2.600 m.


Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Maig 2017):

“ Descripció

Edifici, mig abandonat i molt malmès, que consta d'una nau rectangular coberta amb volta de canó capçada a llevant per un absis que supera el semicercle i que es troba desviat respecte de la nau.

 L'arc pre-absidal és de mig punt en degradació i arrenca d'una imposta trapezoïdal bisellada que presenta alguns motius ornamentals esculpits.

 Prop de la porta, oberta al mur S, hi ha una pica d'aigua excavada al mur de l'absis i mig tapada per un altar posterior.

 El frontis, d'angles reforçats, té una porta d'arc adovellat de mig punt. Al damunt hi ha una finestra en forma de pany de clau treballada en un bloc de pedra tosca. El mur sud té una finestra de doble esqueixada.

La construcció és coronada per un campanar d'espadanya amb dues finestres d'arc adovellat de mig punt. Al mur N hi ha una capella adossada i al frontis hi ha una paret que tanca el cementiri.

L'aparell és molt poc polit, de carreuons simplement escairats, disposats en filades uniformes però molt barroeres, que posen en evidència una construcció rural de data avançada.

Notícies històriques

No s'han trobat notícies històriques.”


Edificacions properes: Veure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina.

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació: