Castell d’Oliana / Alt Urgell

Vista general, entorn. A la dreta església de Sant Andreu del castell. A l'esquerra restes del castell d'Oliana.

castell-doliana-110211_520

Suposem que son restes del castell d'Oliana

Situació: A les afores d'Oliana, municipi de la comarca de l'Alt Urgell (Lleida).

Època: Edificació del segle X - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Malmès, poques restes. Lliurament accessible.

Accés - Visitat el 11/02/2011:

Senzill de localitzar. Circulant per la carretera C-14 en sentit nord , travessem Oliana. A la sortida, a tocar del PK 143, (42 04 50 01 18 13) hi ha una desviació a mà dreta on hi ha un cartell indicatiu per anar a Sant Andreu del Castell d'Oliana, cap a on ens dirigirem.

Al cap d’un recorregut d’un km. aproximadament, arribem a una placeta on podrem aparcar còmodament el vehicle, al davant de l’església de Sant Andreu.

A continuació hi ha petites restes d'antigues construccions i per sobre, al punt més alt d'aquest turó, veurem les escasses restes del castell.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya*, ens complau extreure la següent informació - Abril 2020:

Descripció

A la documentació del s. X se'ns parla d'un "castrum" que podria correspondre's amb les restes que avui veiem, malgrat que els pocs vestigis de murs que ens han arribat no són prou definits com per a poder identificar si s'hi corresponen o no.

El castell havia d'estar entorn l'església romànica de Sant Andreu, que avui és coneguda popularment amb el nom d'"El Castell".

No obstant resulta difícil dir si fou un recinte ampli o potser una torre mestra i un clos més reduït.

Les restes que conservem són una sèrie de murs a ponent de l'església, assentats sobre cinglera i les restes del poble medieval.

Els carreus dels murs són de grans dimensions, disposats en fileres, allargats i de diverses mides; avui estan molt malmesos degut a l'acció del temps.

Cal dir que aquests murs exteriors del poble coincidien de forma parcial amb les muralles del castell.

Notícies històriques

El castell d'Oliana és esmentat per primera vegada els anys 919-920 en les vendes d'unes cases i terrenys., amb el nom de "Castro Uliana".

La vila i el castell d'Oliana consta repetidament en la documentació dels segles XI i XII en donacions fetes pels comtes d'Urgell, sota el domini dels quals es trobava el paratge.

Oliana era una de les nou poblacions que Jaume I, pel pacte de Lleida, havia de rescatar dels cabrera d'Aurembiaix d'Urgell.

En el fogatge de 1365-1370 consta que Oliana pertanyia al vescomtat de Cardona.

Vers el 1381, però, apareix dins la vegueria de la Cerdenya com a possessió del comte d'Urgell.

L'any 1414 el rei Ferran I donà la vila a Antoni Cardona i Luna, senyor de Maldà i Maldanell.

El seu fill, però, vengué la senyoria a Ramon d'Altarriba l'any 1448, i la muller d'aquest cedí el 1453 tots els seus drets al capítol d'Urgell, que fou senyor del terme fins al segle XIX.

Alt Urgell : Veure en un mapa més gran.

Església de Sant Andreu del castell