Església de Sant Andreu del castell d’Oliana – Oliana / Alt Urgell

I T I N E R A R I

Situació: Dalt d'un turó, a les afores d'Oliana, vila i municipi del mateix nom, situada a la comarca de l'Alt Urgell (Lleida).

Protecció: No hi consta - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Aparcament als voltants.

Altres noms: El Castell - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 11/02/2011:

Remetem als lectors interessats, a entrar a la nostra pàgina web del Castell d’Oliana, per tal de conèixer l'itinerari per arribar a aquesta església, situada al costat del castell.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Agost 2013):

Església del castell de la població, annexa a la parròquia de St. Andreu.

Està ubicada en un lloc elevat, a la vora del Segre.

És d'una sola nau coberta amb volta de canó reforçada per tres arcs torals. El parament murari és a base de petites pedres sense desbastar.

Destaca l'absis - bastant alt degut al desnivell del terreny-, amb arquets cecs de tipus llombard i una finestra de doble esqueixada.

Al seu costat, s'aixeca una torre de base quadrada i sostre inclinat a una sola vessant. A la part superior d'aquesta hi ha dos pisos que sobresurten per damunt de la coberta de la nau- amb quatre finestres cadascun d'ells- un dels quals fou restituït a la dècada dels vuitanta en una restauració. A partir d'aquesta alçada la torre-campanar resta escapçada. Tant al campanar com a l'absis s'hi veuen forats de bastida.

Notícies històriques

Es pensa que aquesta petita església fou la matriu de la posterior parròquia, és a dir, feia les seves funcions fins que la substituí l'actual parròquia. Estava dedicada també a St. Andreu però popularment se la coneix com el castell.

Es consagra el 1032 però la major part de la construcció és del s. XII.

Oliana era una de les nou poblacions que el rei Jaume I havia de salvar dels Cabrera per a Aurembiaix d'Urgell segons el pacte de Lleida i en les que es reservava la seva potestat. És en ser repartits els béns de la casa d'Urgell, el castell i la vila d'Oliana foren transferits a Antoni de Cardona i de Luna, senyor de Maldà.

Al anar-se configurant la població al nucli que avui és el principal, perdé importància el nucli del castell. Es reobre al culte el 1977.”

Alt Urgell : Veure en un mapa més gran.

Pels voltants d’Oliana es pot gaudir d’unes vistes impressionants ...