Capella de Santa Magdalena de Vilaprinyó – Castellar de la Ribera / Solsonès

Sense imatges

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Castellar de la Ribera, una de les quatre entitats de població del municipi del mateix nom, a la comarca del Solsonès (Lleida).

Protecció: No hi consta -  (Patrimoni.Gencat).

Estat: Ho desconeixem. No hem arribat a tocar.

Altres noms: Santa Magdalena d'Ocata - Capella de Santa Eulàlia - (Patrimoni.Gencat).

No localitzada.

Localització: N 42 02 14.2 E 01 23 24.7 – Altitud: 662 m.  –( Wikipedia).

“ Descripció

Les ruïnes de la capella de Santa Magdalena de Vilaprinyó s'alcen sobre un turonet, amagades per la vegetació.

L'església d'una sola nau rectangular i capçada amb un absis semicircular a llevant es troba parcialment ensulçada pel sector de ponent.

La nau té una coberta amb volta apuntada. Una cornisa, a manera de mènsula contínua, ressegueix tot el perímetre de la nau i marca el punt d'arrencada de la volta, que té totes les traces de ser posterior.

Part d'aquesta cornisa és llisa però el tram proper a l'absis i el mateix absis presenten una decoració de puntes de diamant.

La finestra de l'absis és de doble esqueixada i coberta amb un arc de mig punt adovellat ben treballat.

La porta s'obria al costat de migjorn. Una bona part de la porta i l'angle sud- occidental són enderrocats. Tot el parament interior ha estat bastit amb carreus molt ben treballats.

Notícies històriques

Sota el castell de Freixe hi ha la capella romànica mig enrunada, que hom anomena de Santa Magdalena, com la de Vilaprinyó, però hi ha notícia del 1061 que hi havia la capella de Santa Eulàlia.

Aquesta església estava situada dins l' antic terme del castell de Castellar, a Vilaprinyó, vinculada a la parròquia de Sant Pere de Castellar. L' any 1024 foren venuts uns molins situats al terme de Santa Eulàlia de Castellar. Per tant, no sembla que l'església de Santa Eulàlia fos gaire lluny de Vilaprinyó i cal acceptar la possibilitat d'un canvi d'advocació.”