Església de Sant Jaume de Frontanyà / Berguedà

Situació: A Sant Jaume de Frontanyà, municipi de la comarca del Berguedà ( Barcelona).

Època: Segle XI – Romànic (Patrimoni.Gencat)

Estat: Bon estat. Visitable.

Accessible per diferents itineraris segons procedència del viatger.

Per altra banda, es força senzill: localitzarem aquesta edificació a la plaça de Sant Jaume, dins la població de Sant Jaume de Frontanyà.

“ Església de Sant Jaume de Frontanyà:

A mitjans del s. IX, l’església preromànica va quedar petita i la comunitat agustiniana de Frontanyà començà a construir-hi l’església i el monestir nous.

Actualment només es conserva l’església que és un exemplar emblemàtic de l’art romànic llombard a Catalunya per la seva puresa de línies i volums, així com per l’austera però elegant decoració. El cimbori de dotze costats és únic al país.

De tot el conjunt de l’antiga canònica agustiniana només en queda el cementiri i la majestuosa església, la joia més preuada del romànic al Berguedà. “

• Curiositat: És el municipi menys poblat de Catalunya, format al voltant de la seva església Sant Jaume de Frontanyà. Tots els censats són regidors de l'ajuntament amb un alcalde com representant. (Wikipedia).