Capella de la Mercè – Borredà / Berguedà

Església: vista posterior.

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Borredà, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Berguedà (Barcelona).

Època: Tot i que la església actual és una edificació del segle XVIII, “La primera notícia documental del lloc de Cirera és de l'any 905 quan la "villa que dicunt Cereisa" s'esmenta com un dels límits de l'església de Sant Jaume de Frontanyà. A partir dels s. XV es documenta la família Cirera." - (Diputació de Barcelona).

Estat: Actualment aquesta capella s'utilitza com estable. El dia de la nostra visita vàrem comprovar com entraven i sortien lliurament uns cavalls de bona presència. Segurament, al edificar-la, no devien pas tenir previst aquest (trist (?)) final.

Altres noms: Mare de Déu de la Mercè del mas Cirera – (Diputació de Barcelona).

Accés - Visitada el 03/10/2014:

Procedents de Berga i circulant per la carretera C-26 en sentit Ripoll, hem travessat Borredà i poc després del PK 166, una mica abans de la sortida, en un lloc situat a 42 08 07.2 01 59 47.8,  hi ha una desviació a l'esquerra, on hi ha plantada la fita del PK 0 de la carretera BV-4656, indicada per anar a Sant Jaume de Frontanyà, i cap a on ens dirigirem, però sense arribar-hi.

Al PK nº 3 de la carretera BV-4656, hi ha una sortida a l'esquerra (42 09 15.2 01 59 32.9), indicada per anar a la Casa Nova de Casadejús i a l’església de Rotgers, cap a on ens dirigirem.

Al cap d'uns 1100 metres aproximadament, trobarem la capella que buscàvem, a la dreta de la carretera. Aparcarem al voral.

Des d'aquí mateix es pot continuar ruta fins arribar a l’església de Sant Sadurní de Rotgers, en un plàcid recorregut, durant el que anirem trobant un bon grapat de cartells informatius, que situats en els llocs oportuns, ens dirigiran sense problemes a aquesta edificació, situada a uns 1500 metres de distància.

El camí, és asfaltat tota l'estona, tot i que a la part final del recorregut, el ferm està en males condiciones, encara que opinem, que a dia d'avui, és perfectament transitable en un vehicle de turisme. Hem aparcat al davant.

Altres: De la pàgina web de la Diputació de Barcelona, ens complau extreure la següent informació (Octubre 2014):

“ Descripció

Església d'una sola nau de planta rectangular, de reduïdes dimensions, coberta amb volta i teulada a dues vessants que avui és totalment esfondrada, capçada per un presbiteri quadrat a llevant; la porta d'accés es va obrir a ponent i és allindada. És l'element més noble de la construcció i porta gravada, al mig, la data de la construcció, 1777, sota l'escut de la família Cirera.

Observacions:

L'església inicià el seu procés de deteriorament als anys cinquanta del s. XX quan la masia veïna fou deshabitada; esfondrada la teulada de l'edifici religiós i també de la masia, els materials foren aprofitats per a altres construccions.

A partir dels s. XV es documenta la família Cirera, pagesos, que al llarg dels segles XVII.- XIX esdevenen una de les famílies més riques del terme parroquial de Sta. Maria de Borredà; a més de la masia, que comptava amb capella pròpia, els Cirera tenien un molí fariner i una gran casa a la plaça del Padró de Borredà.

La masia fou enderrocada a la dècada dels setanta i la capella, abandonada, fa avui de pallissa.”