Església de Sant Esteve de Tubau – Sant Jaume de Frontanyà / Berguedà

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Sant Jaume de Frontanyà, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Berguedà (Barcelona).

Època: Segle X – Preromànic – (Patrimoni.Gencat).

Estat: Presenta un relatiu bon aspecte. No és accessible lliurament.

Altres noms: Sant Esteve de Monner – (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada 29/08/2015:

Hem accedit a Sant Esteve de Tubau, després de visitar prèviament --> l’església de Santa Eugènia de Solls. Per tant descriurem fil per randa l'itinerari, que en primer lloc, ens ha portat a Santa Eugènia, i que figura a la pàgina corresponent a aquesta edificació.

El punt d'inici de la descoberta d'avui és en un lloc situat a 42 14 41.5 01 59 53.1, a 100 metres de la fita del PK 12 de la carretera B-402 (Guardiola de Berguedà / La Pobla de Lillet – Gombrèn).

En aquest lloc i circulant en el sentit indicat, trobarem una sortida de la carretera, a mà dreta, per on continuarem. Hi ha un indicador: Sant Jaume de Frontanyà i Àrea recreativa de la Pineda (*).

Ens trobarem llavors circulant per una carretereta asfaltada, que en un plàcid recorregut d'uns 6,5 km., ens situarà en un lloc d'aquesta via, on enfilada dalt del marge (0) dret de la carretera, a pocs metres, veurem les parets de l’església que busquem. Al costat hi ha una antiga masia, el mas de Santa Eugènia, una edificació que disposa d'una protecció qualificada de BCIL.

Des d'aquest lloc, seguiríem cap a Sant Esteve de Tubau d'acord amb el següent itinerari:

Continuem per la carretera en la mateixa direcció en que havíem arribat fins aquí. La carretera segueix sent asfaltada, fins que al cap d'una distància aproximada d'uns 1.700 m. més endavant, arribem a un lloc situat a 42 11 48.3 02 01 48.6 En aquest punt la carretera fa un gir força pronunciat cap a l'esquerra (1) i entrem a un camí de terra, en baixada, transitable amb precaució.

El camí continua fins un lloc (2) situat a 42 12 16 02 02 01 on hauríem de continuar per la dreta, però on hi ha un senyal de tràfic (**) que prohibeix la circulació llevat “usos autoritzats”. Des de l'anterior desvio fins ara hi ha un recorregut aproximat d'uns 1.400 m.

Així la distància total recorreguda amb cotxe, haurà estat d'uns 3.100 metres.

Obedients com som, deixem el cotxe aparcat en aquest lloc, al voral del camí, i ens disposem a continuar a peu.

Al cap d'uns quinze minuts trepitjant un camí ben planer i sense cap indicació, ens plantem al davant del Mas Tubau on ens reben uns gossos cridaners, de mides respectables i tarannà poc amistós, afortunadament, controlats pels seus amos.

L'església està uns quants metres a la dreta del mas, i ha estat visible amb antelació.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Agost 2015):

Sant Esteve de Tubau es troba a tocar de la masia de Tubau, en un indret elevat que domina la vall.

És una construcció preromànica de planta rectangular, té una sola nau i està rematada per un absis de secció trapezial.

Els dos murs testers sobrepassen l'alçada de la teulada fins l'ara de l'altar i de l'absis.

L'absis està cobert amb volta de canó i té dues finestres sobreposades (Una finestra singular).

La portalada d'entrada, oberta a ponent, disposa d'un arc de mig punt adovellat i presenta una porta de fusta amb ferramenta de tradició romànica.

Aquesta façana és coronada per un gran campanar d'espadanya de dos ulls.

Notícies històriques

La datació probable de la finestra de l'absis es del s. IX. L'any 905 es quan s'esmenta susdita església, restaurada, l'any 1973-74, pel servei de la Diputació de Barcelona.”

Altres llocs

(*) - L'entrada a l'àrea recreativa de la Pineda es troba a 42 14 15.3 02 00 06.8 i està situada a uns 750 metres de la carretera B-402, en una tranquil·la i ampla planura arbrada, disposant de taules i bancs de fusta i una font.

Curiositats:

En relació al senyal de tràfic que ens hem trobat al punt indicant al text anterior (**), voldríem fer un petit comentari.

L'incompliment de l'ordre dimanant d'aquest senyal, comporta una penalització amb una sanció mínima de 800 €, com s'indica al mateix disc.

Vegi's la fotografia corresponent:

Això ens ha fet recordar una punyent situació semblant durant la pujada que vàrem fer el dia 29/07/2014  al refugi dels Estanys de la Pera.

En aquest cas, la multa pujava a la mòdica quantitat de 50.000 de les antigues pessetes, al “canvi” actual, 300 Euros.

Vegi's també la fotografia corresponent:

Quin serà el següent esglaó en l'escala de sancions en altres casos més “greus” : l'escamot d'afusellament ? ...

Per l'amor de Déu ... si en aquest país, ara i avui,  l'import del salari mínim interprofessional és de 648,60 € cada mes , aixó si, amb 14 pagues, com ens podem permetre amenaçar amb aquest imports un comportament que fins i tot podria ser discutible ... ens hem tornat bojos ?

No pretenem pas exercir de Robin Hood, però en qualsevol cas, no ens en podem estar de dir que potser a algú li caldria mirar de tocar una mica de peus a terra ...

Ricard Ballo