Església de Sant Miquel de Lillet – La Pobla de Lillet / Berguedà

Església de Sant Miquel de Lillet.

"És l'única església de planta circular de la comarca del Berguedà. Construïda a finals del s. XI o a començament del s. XII, vinculada al gran monestir veí.

Destaca per la seva austeritat i regularitat, només trencada pel petit absis i la porta d'entrada.

La primera restauració de l'any 1932 fou iniciativa dels amics de l'Art Vell."

(Informació extreta d'un cartell informatiu situat al davant de l'església).

I T I N E R A R I

Situació: A les afores de La Pobla de Lillet, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Berguedà (Barcelona).

Època: Segle XII - Generalitat de Catalunya *

Protecció: BCIL - Generalitat de Catalunya *

Estat: Bon estat. Romànic. Suposem que caldria contactar amb l'oficina de Turisme de La Pobla, cas de que es volgués visitar.

Accés – Visitat el 28/07/2011:

Circulant per la carretera B-402 en sentit Campdevànol, una vegada hem deixat enrere La Pobla de Lillet, a tocar del PK 11,  trobarem una desviació a mà dreta ( N 42 14 47.00 E 01 59 25.48) degudament indicada per anar al Monestir de Santa Maria de Lillet.

Rodarem una curta estona per una carretereta sense asfaltar, transitable amb qualsevol tipus de vehicle i aparcarem als voltants del Monestir.

Davant mateix del Monestir, a la faldilla de la muntanya, ja veurem l'esglesieta.

Localització: N 42 14 30.22 E 01 59 34.19. Altitud: 940 m.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació:  - Agost 2018:

Descripció

L'església de Sant Miquel de Lillet es troba en una carena baixa coberta de vegetació, molt a la vora del monestir de Santa Maria de Lillet.

És una petita edificació de planta circular, de 6,5 m de diàmetre exterior i 4,7 m d'interior, dotada d'un absis semicircular, a la banda de llevant.

L'edifici es cobert amb una cúpula que, restaurada, és semiesfèrica, de carreus quadrats, i l'absis amb un quart d'esfera.

No té finestres. La porta d'entrada, orientada a sud-oest, disposa d'un arc adovellat de mig punt i per sobre hi ha en relleu una creu de pedra.

El mur de la rotonda és de carreus de diferents mides i tallats a cops de martell.

Ve coronat amb un fris de peces, carreus petits, que alternen amb espais buits. La coberta és de lloses de pedra.

Notícies històriques

No es coneix l'origen d'aquesta església. Hi ha diverses teories sobre el seu origen; una diu que ocupa el lloc de la primitiva església de Lillet, altre que és la capella del castell de Lillet o també que és l'església forània del monestir per a ús dels fidels.

La primera noticia certa de la seva existència és del 1166.

Apareix, com a església secundària, l'any 1196 en el testament de Ponç de Lillet.

La següent noticia que es té és d'una visita arquebisbal l'any 1312 i en diversos testaments dels segles XIV i XV.

A principis del segle XX ja no es celebrava culte a l'església i estava en estat ruïnós.

Entre els anys 1932 i 1936 es van dur a terme obres de restauració dirigides per l'arquitecte Jeroni Martorell. Al 1980, es va restaurar la coberta. "

Edificacions properes: Dins el terme municipal de La Pobla de Lillet, podeu trobar varies edificacions, tot i que no precisament a la vora, les unes de les altres. Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.