Convent de Sant Francesc – Vilafranca del Penedès / Alt Penedès

Església

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Antic hospital

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Claustre del Convent de Sant Francesc - Vilafranca del Penedès

En data 13/05/2017 hem fet una nova visita en exclusiva per prendre fotografies del claustre d'aquest convent:

Les fotografies que veureu a continuació, no guarden cap ordre en concret en relació a la visita efectuada.

AMPLIACIÓ del text de la foto nº 3 de la primera galeria

Català / Espanyol                         Français / English

I T I N E R A R I

Situació: A Vilafranca del Penedès, població i cap del municipi del mateix nom, a la comarca de l'Alt Penedès (Barcelona).

Època: Segles XIII / XIV – Gòtic – (Pobles de Catalunya).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. El claustre és visitable.

Altres noms: Antic Casal Vilafranquí - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitat el 09/01/2015 i el 13/05/2017

El trobarem al carrer Sant Pere nº 1, dins de Vilafranca del Penedès.

Hem deixat el cotxe en un ampli aparcament públic subterrani, de pagament, situat al començament del tram de carrer anomenat Rambla de Sant Francesc, cantonada amb la Rambla de Nostra Senyora. (Hi ha un parell d'entrades).

Després ens hem desplaçat a peu per Vilafranca.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Gener 2015):

"La muralla va ser construïda al segle XIV en substitució d'una anterior, menys consistent.

Defora d'aquest recinte antic a ponent de la Rambla de Sant Francesc restà però un edifici d'origen medieval que era situat extramurs, es tracta de l'antic convent de franciscans, que va ser convertit en hospital el 1835 i actualment fa d'Hospital Comarcal.

Situat al carrer de Sant Pere, es conserva l'església gòtica de Sant Francesc, el claustre, i hostatja nombrosos sepulcres medievals: dels Penyafort, d'Hug de Cervelló, de Pere d'Avinyó, etc.

Ha estat convertida en museu lapidari de gran interès artístic. La muralla medieval va ser enderrocada durant la primera meitat del segle XIX. ("Gr. geog. com. Cat.")

Diversos reis celebraren corts a Vilafranca del Penedès.

Les primeres, el 1217, per Jaume I. En aquell segle XIII, la família dels Vilafranca apareix en qualitat de castlana. El 1304, el rei Jaume II encarregà al sotsveguer de Vilafranca i al batlle que venguessin el Palau Reial del Vilafranca i, amb el preu de la venda, en construïssin un altre a la mateixa vila. El 1308 va adquirir el palau (vell Monestir de Santes Creus).

Pere el Cerimoniós, que el 1347 s'allotjà a l'hostal vilafranquí "d'en Castelló de San Pere", celebrà corts a Vilafranca, al convent de Sant Francesc, el 1353.”

La residència del convent de Sant Francesc ve definida per l'església, a un costat, i pel col·legi de Sant Josep a l'altre.

La façana que dóna al carrer de Sant Pere és la part de l'edifici on queden més permanències del seu origen, que es manifesta en les obertures adintellades (algunes amb trencaaigües de pedra), en una portalada dovellada, en escuts, en una fornícula, en una imatge actualment decapitada i en les gàrgoles.

A la façana que conforma el pati interior hi ha mostres d'intervencions posteriors, de les que en resten diferents elements, entre els que destaquen una escala de pedra i un pas superior que uneix dues ales de l'edifici i que està format per una galeria d'arcs de mig punt, avui tapiada i suportada per una volta rebaixada.

La desaparició d'altres exemples de convents franciscans del segle XIII valora especialment aquest, dins el context de l'arquitectura gòtica catalana.”

Altres – La Vilafranca medieval

“ La ciutat medieval
El centre de la població girava a l'entorn de la primitiva parròquia de Santa Maria, una església parroquial que va ser la primera que va integrar el gòtic.

Es van construir altres edificis notables, com ara el convent d'un orde mendicant: el convent de Sant Francesc; l'església d'un convent d'un ordre militar: la capella de Sant Joan i altres edificis amb un clar protagonisme en uns fets cabdals a la història de Catalunya com ara el Palau Reial, on va morir el rei Pere III el Gran, o el Palau Baltà, que la tradició diu que fou l'escenari on es va signar la Concòrdia de Vilafranca el 1461, un dels desencadenants de la guerra civil que va enfrontar la corona i la Generalitat al segle XV.”

Dins del casc urbà de Vilafranca del Penedès, es poden localitzar fins a onze edificacions d'època medieval.

• A la pàgina de l'Ajuntament de Vilafranca de Penedès, anteriorment esmentada, se'ns ofereix un mapa que ens ha resultat de gran utilitat per poder trobar fàcilment les següents edificacions i que tot seguit reproduïm:

1. Ajuntament de Vilafranca (Casa de la Vila)
  2. Basílica de Santa Maria
  3. Cal Gomà
  4. Cal Macià
  5. Campanar de Santa Maria
  6. Capella de Sant Joan
  7. Capella de Sant Pelegrí
  8. Convent de Sant Francesc
  9. Església de la Trinitat
  10. Palau Baltà
  11. Palau Reial

• Altres: A efectes de “classificació” en les nostres pàgines, l’incorporarem a l’apartat “Monestirs” doncs no hi tenim contemplat l’apartat “convents”.