Cal Gomà – Vilafranca del Penedès / Alt Penedès

Cal Gomà-Vilafranca del PenedèsCal Gomà-Vilafranca del Penedès

I T I N E R A R I

Situació: A Vilafranca del Penedès, població i municipi del mateix nom, a la comarca de l'Alt Penedès (Barcelona).

Època: Segle XIII – Gòtic - (Pobles de Catalunya) – Segle XV segons l’Ajuntament de Vilafranca. Va ser la casa pairal del bisbe Torras i Bages.

Estat: Bon estat. Actualment hostatja la Biblioteca pública Torres i Bages, i en aquest context, és visitable.

Trobarem aquesta edificació a la Plaça de l'Oli.

Hem deixat el cotxe en un ampli aparcament públic subterrani, de pagament, situat al començament del tram de carrer anomenat Rambla de Sant Francesc, cantonada amb la Rambla de Nostra Senyora. (Hi ha un parell d'entrades).

Després ens hem desplaçat a peu per Vilafranca.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Gener 2015):

“ Descripció

Cal Gomà es troba situada a la confluència de les places de l'Oli i de Jaume I. Fa cantonada amb el carrer de Ferran.

Es tracta d'una casa pairal d'origen gòtic i entre mitgeres. Consta de planta soterrani, planta baixa, un pis i golfes, sota coberta de teula àrab.

Hi ha finestres coronelles gòtiques de tres arcs a la façana del carrer Ferran. La façana principal apareix modificada. Cal destacar el tractament donat a les golfes, mitjançant un sistema de finestres seguides.

Aquest edifici és un dels més singulars de Vilafranca, i contribueix a la configuració de la imatge del centre històric de la vila.

El Casal Gomà, d'origen medieval, va ser casa pairal del bisbe Torras i Bages (1846-1916).

Ha estat modificada en diverses ocasions. El 30 de setembre de 1946 fou inaugurada com a Biblioteca Popular de la Diputació de Barcelona. Posteriorment, davant del perill d'esfondrament de l'edifici, la biblioteca es va traslladar. Una vegada restaurada convenientment va ser inaugurada l'11 de setembre de 1982.”

• Als efectes de classificació a les nostres pàgines, ho hem fet amb l'etiqueta “Palaus”

Altres – La Vilafranca medieval

“ La ciutat medieval
El centre de la població girava a l'entorn de la primitiva parròquia de Santa Maria, una església parroquial que va ser la primera que va integrar el gòtic.

Es van construir altres edificis notables, com ara el convent d'un orde mendicant: el convent de Sant Francesc; l'església d'un convent d'un ordre militar: la capella de Sant Joan i altres edificis amb un clar protagonisme en uns fets cabdals a la història de Catalunya com ara el Palau Reial, on va morir el rei Pere III el Gran, o el Palau Baltà, que la tradició diu que fou l'escenari on es va signar la Concòrdia de Vilafranca el 1461, un dels desencadenants de la guerra civil que va enfrontar la corona i la Generalitat al segle XV.”

Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Dins del casc urbà de Vilafranca del Penedès, es poden localitzar fins a onze edificacions d'època medieval.

• A la pàgina de l'Ajuntament de Vilafranca de Penedès, anteriorment esmentada, se'ns ofereix un mapa que ens ha resultat de gran utilitat per poder trobar fàcilment les següents edificacions i que tot seguit reproduïm:

1. Ajuntament de Vilafranca (Casa de la Vila)
  2. Basílica de Santa Maria