Palau Baltà – Vilafranca del Penedès / Alt Penedès

Palau Baltà – Vilafranca del PenedèsPalau Baltà – Vilafranca del Penedès

I T I N E R A R I

Situació: A Vilafranca del Penedès, població i municipi del mateix nom, a la comarca de l'Alt Penedès (Barcelona).

Època: Segle XIV – Gòtic - (Pat.mapa). L'edifici actual és del segle XVI.

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Tampoc tenim constància de que sigui visitable.

Altres noms: Palau del Fraret, Cal Babau - (Patrimoni.Gencat).

El trobarem a la Plaça de Jaume I, al costat de la Basílica de Santa Maria.

Hem deixat el cotxe en un ampli aparcament públic subterrani, de pagament, situat al començament del tram de carrer anomenat Rambla de Sant Francesc, cantonada amb la Rambla de Nostra Senyora. (Hi ha un parell d'entrades).

Després ens hem desplaçat a peu per Vilafranca.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Gener 2015):

“ Descripció

Palau gòtic amb tres façanes exteriors que donen a la plaça de Jaume I i als carrers de la Torre i d'Escudellers.

Consta de planta baixa, un pis i golfes i està cobert de teula àrab. La façana principal presenta dues torres laterals elevades respecte del cos central, una portalada d'arc de mig punt descentrada i una petita tribuna central amb finestres coronelles.

A la part interior hi ha un pati amb escalinates, actualment cobert, un finestral gòtic, una galeria alta d'arcs apuntats i golfes. El material constructiu és la pedra.

Situat al nucli històric-monumental més important de Vilafranca.

Les dades de la bibliografia existent sobre l'edifici són confuses. Sembla que fou construït en una data posterior al 1308 per la família Babau al lloc on hi havia l'antic castell de la vila.

El 1522 va ser ampliat amb unes cases del carrer d'Escudellers i la façana va ser unificada. El 1750 la casa va passar a Ramon de Sarriera, marquès de la Manresana. Més endavant fou hostal (del "Pepet Vermell"). El 1859 fou adquirit per Josep Baltà i posteriorment va ser restaurat i modificat (quan se li afegí la tribuna central).

El 1977 el Museu de Vilafranca i la Caixa d'Estalvis del Penedès van llogar la planta baixa per a utilitzar-la com a auditori ("Fòrum Baltà"), a més d'instal·lar-hi diverses sales d'exposició.”

“ Descripció

El Palau Babau és una construcció que si bé fou bastida inicialment durant el segle XIV, la seva fàbrica actual, és del 1522, quan amb el castell, probablement enrunat, va ser ampliat, incorporant al seu recinte algunes cases del carrer d'Escudellers.

Com el Palau Reial vilafranquí, adopta l'estructura de les cases senyorials gòtiques, amb pati central que actua com a nucli distribuidor de les sales de la casa, amb l'escala característica -actualment coberta- i la galeria alta d'arcs apuntats.

El Palau Babau fou restaurat a l'any 1889 per August Font, arquitecte especialment influent a l'arquitectura monumental vilafranquina de l'època, el qual no es limità a una restauració estricta, sinó que introduí nous elements compositius a l'edifici, com és per exemple, la llotja-tribuna amb finestres coronelles de la seva façana principal, clara mostra de l'inspiració medievalista de l'autor.

La façana principal, que té una presència especial a la plaça de Jaume l, pot ser descomposada en un cos central amb barbacana de fusta sobre una galeria de finestres seguides d'arc rebaixat i dos cossos, laterals coronats per merlets escalonats, destacant al fons el portal descentrat i construït de mig punt, amb dovelles que presenten l'escut de Catalunya sobre la clau, la llotja-tribuna central amb finestra coronella, i diferents finestres i finestrals adintellats amb motllura perimetral i trencaaigües.”

Dins del casc urbà de Vilafranca del Penedès, es poden localitzar fins a onze edificacions d'època medieval.

• En l'anteriorment citada pàgina de l'Ajuntament de Vilafranca de Penedès, se’ns ofereix un mapa que ens ha resultat de gran utilitat per poder trobar fàcilment les següents edificacions i que tot seguit reproduïm:

1. Ajuntament de Vilafranca (Casa de la Vila)
  2. Basílica de Santa Maria