Castell i muralles d’Àger / Noguera

castell-i-muralles-dager_504

castell-i-muralles-dager_526

castell-i-muralles-dager_534bis

Portal Solsdevila: exterior.

Situació: A la població d’Àger (La Noguera) – Lleida.

Època: Segle X (Patrimoni.Gencat). De la pàgina web Noguera Turisme, ens complau extreure la següent informació (Juliol 2012):

“ Castell d’Àger

Poc resta del castell d’Àger aixecat per Arnau Mir de Tost i seu dels vescomtes d’Urgell, ja que fou destruït durant el setge del Francès a la Guerra dels Segadors. Actualment, solament se’n conserven dos estances de la part inferior, on antigament s’allotjava el castell primitiu i del qual resta encara una torre gairebé sencera i panys de mur d’aparell de grans carreus.

Arnau Mir de Tost, un cop conquerida la vall, aixecà sobre les velles ruïnes de l’antic castell romà, en ús fins al període sarraí, la col·legiata de Sant Pere (1060-1094).”

De la pàgina web de l’Ajuntament d’Àger, ens complau extreure la següent informació (Juliol 2012):

“ ÀGER:

Conjunt monumental de St. Pere: col·legiata i castell. Recinte fortificat d'estil romànic/neogòtic promogut per Arnau Mir de Tost el segle XI en el context de la reconquesta de la vall d'Àger i a l'entorn dels quals sorgí la vila.

S'aixecà sobre les ruïnes de l'antic castell romà i posteriorment àrab. Entre el 1034 i 1047 es construí el castell-palau i la insigne església de la col·legiata que es confià a una comunitat de canonges. El segle XIV es començà el claustre, del qual fou promotor el comte Pere d'Urgell, i es finalitzarà el segle XV.
De l'antiga esplendor de St. Pere queden ornaments i pintures murals repartits entre el Museu Diocesà de Lleida, el Museu Nacional d'Art de Catalunya i els Estats Units.”

Estat: El dia de la visita hem trobat la Col·legiata tancada per obres. Les muralles es veuen ben conservades, tot i que les del portal mantenen restes de material que s’ha fet servir recentment per altres usatges.

Hem aparcat a la plaça Major, on hi ha l’Ajuntament. Després, ja a peu, hem voltat pels bonics carrers del poble, de trama medieval, i amb boniques raconades.

ager-090905_502

Accés - Visitat el 05/09/2009:

Localitzarem les restes del castell a la part alta de la població. Aixecat sobre les ruïnes d’un castell romà i posteriorment àrab, actualment ocupa aquest lloc la Col·legiata de Sant Pere (Segle XI).

Podrem veure un tros de les antigues muralles una mica més avall de l’església parroquial de Sant Vicenç , on hi ha un parell de torres que conformen l’antic portal de Solsdevila.

Un altre tram de muralles el podem veure des d’una terrassa situada davant de la porta principal de la citada església de Sant Vicenç.

Localització:

• Castell:     N 41 59 59.41 E 00 45 44.35 – Altitud: 638 m.
  • Muralles :  N 41 59 55.91 E 00 45 53.97 – Altitud: 588 m.

Altres:

Edificacions properes: Dins del terme municipal d'Àger, hi podem trobar varies edificacions. Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

MAPA de situació :

Castell