Castell de La Pertusa – Àger / Noguera

Informacions:

La darrera imatge d'aquesta galeria ha estat extreta de: Noguera Turisme.

Situació: A Corçà, poble del municipi d’Àger (La Noguera) – Lleida.

Època: Segles XI-XII. Es troba dins les restes d'una fortalesa de defensa avançada del Castell de St. Llorenç (Ajuntament d’Àger)

Estat: Les úniques restes visibles son les d’una torre.

Accés - Visitat el 25/09/2010:

Procedents d’Àger, a l’arribar a Corçà, a l’entrada mateix del poble cal girar a mà dreta (42 01 51.60 00 41 13.99). Al cap de ben poc trobem una desviació, perfectament indicada, per la que continuarem per la dreta, per dirigir-nos al santuari de la mare de Déu de la Pertusa.

Circularem per una carretera perfectament asfaltada, però també força estreta. Durant el recorregut (I més si és en cap de setmana), podem  trobar-nos amb algun vehicle de cara, i en aquest cas caldrà posar-se d’acord per veure qui dels dos fa marxa enrere fins trobar un lloc oportú per poder creuar-se.

Al cap d’un recorregut d’uns 1800 metres arribarem a un lloc adient per poder aparcar-hi el vehicle (42 02 37.06 00 40 30.30). Hi ha lloc per a varis cotxes.

Davant per davant per on hem arribat, s’inicia un petit camí, primer baixem per unes escales amb graons de fusta, planeja uns instants i després s’enfila de manera decidida cap al cim del roquerar i amb menys de deu minuts, arribem a dalt de tot, on hi ha l’ermita.

Durant aquest petit recorregut son visibles les restes d’una torre, que sembla ser l’únic element supervivent del castell de la Pertusa.

És un camí que, en algun punt, pot presentar dificultats a gent poc acostumada a anar per la muntanya. Persones amb vertigen, cal que s’hi abstinguin.

Localització: N 42 02 39.07 E 00 40 21.09 -  Altitud: 663 m. Aquestes dades corresponen a la situació de l’església.

Altres:

• A la planura on hem aparcat, hi ha un panell informatiu. Des d’aquest lloc es pot gaudir d’unes esplèndides vistes als voltants.
  • D’aquí mateix, per la dreta, arrenca un camí que es dirigeix al Congost de Mont-rebei (2 hores a peu).
  • Agraïm al Sr. Pere, un senyor gran, veí de Corçà, les seves indicacions que ens han servit per localitzar el Castell de la Pertusa, el Castell de Corçà i la Torre de les Conclues. Per cert, diu que aquesta darrera edificació en aquestes contrades, sempre ha estat coneguda com a Torre de les Tinyoses.

Edificacions properes: Dins del terme municipal d’Àger, hi podem trobar varies edificacions. Veure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina.