Torre de les Conclues – Àger / Noguera

torre-de-les-conclues-100925_702

Vista de la Torre des del lloc citat a (1).

torre-de-les-conclues-100925_512

Vista de la Torre des del lloc citat a (2).

Situació: En terrenys de Corçà, entitat de població  del municipi d’Àger (Noguera) – Lleida.

Època: Segle XIII (Ajuntament d’Àger). D’aquesta mateixa pàgina ens complau extreure la següent informació (Juliol 2012):

“ Fortalesa de les Conclues o Torre de les Tinyoses (s.XIII). Lloc de vigilància dels estrets de la Noguera Ribagorçana.

Modernament es va utilitzar per tancar els ramats malalts.”

Estat: Aparenta estar malmesa. Lliurament visitable.

Altres noms: Torre de les tinyoses.

Accés - Visitada el 25/09/2010:

D’entrada val a dir que no hem arribat a tocar d’aquesta edificació. El temps de que disposàvem, juntament amb la dificultat del camí, ens han fet desistir d’arribar-hi.

De totes maneres apuntem aquí la part de l’itinerari efectuat. També fem constar que les fotografies d’aquest reportatge han estat fetes amb teleobjectiu.

Procedents d’Àger, a l’arribar a Corçà, a l’entrada mateix del poble cal girar a mà dreta (42 01 51.60 00 41 13.99). Al cap de ben poc trobem una desviació, perfectament indicada per dirigir-nos al pantà de Canelles, (42 01 54.41 00 41 15.22), per la que continuarem per l’esquerra, en baixada, per una carretera asfaltada.

En un lloc determinat (42 01 48.83 00 40 59.52) deixem la carretera i ens endinsem per una pista de muntanya, amb un indicador que assenyala per anar a la Torre de les Conclues.

Trobem una masia (42 01 46.42 00 40 54.30), passem per davant de l’edificació i continuem.

Trobem un trencall amb un petit indicador (42 01 25.79 00 40 42.46). Seguim recte.

Tornem a trobar un altre trencall, (42 01 20.46 00 40 40.55) també amb una indicació per anar a la Torre. Continuem per la dreta.

Trobem en el camí una senyal de prohibició de circulació de vehicles motoritzats.

Aparquem aquí mateix (42 01 22.22 00 40 21.61) en un lloc adient i ens disposem a seguir a peu. El recorregut total, pel camí de terra, fins aquest lloc ha estat d’uns 1500 m. aproximadament.

Passem pel bell mig de dues petites edificacions (42 01 20.03 00 40 12.00). A dia d’avui i viu un jove alemany. És la darrera edificació que trobarem. Ens confirma que anem pel bon camí.

Al cap de poca estona tornem a trobar un altre cartell indicatiu de la Torre ( No ens podrem queixar de manca d’informació en aquest cas ...)  que ens desvia cap a la dreta, passant pel mig d’una petita praderia, erma a dia d’avui.

Al final, a l’entrada del bosc hi ha el darrer cartell (42 01 17.39 00 39 57.75). Continuem ara envoltats d’arbres, trepitjant  un evident corriol. Al cap d’una estona sortim a una balconada. Davant nostre, dalt d’una altra muntanya, veiem la torre enganyosament a la vora (1).

Baixarem ara la faldilla de la muntanya guiats per un munt de fites de pedra col·locades oportunament per visitants anteriors, la qual cosa és d’agrair.

El camí baixa quasi fins el fons de la vall, veiem relativament a la vora l’aigua del pantà i emprèn desprès un llarg i quasi planer recorregut per la faldilla de l’altre muntanya, fins que en un moment donat comença a enfilar-se per un costerut camí fins arribar a un petit pas entre les roques (2), des d’on observem descoratjats que la Torre es troba al cim d’una altra muntanya. Caldria baixar i a continuació emprendre una nova  ascensió, si no hi ha més sorpreses...

Localització: Situació estimada: N 42 00 58.12 E 00 39 31.68 – Altitud: 689 m.

La fixació de la possible ubicació d’aquesta torre s’ha fet directament a través del visionat del Google Earth, doncs desconeixem les coordinades reals de situació.

Altres:

• Agraïm al Sr. Pere, un senyor gran, veí de Corçà, les seves indicacions que ens han servit per localitzar el Castell de la Pertusa, el Castell de Corçà i la Torre de les Conclues.
  • Per cert, diu que aquesta darrera edificació en aquestes contrades sempre ha estat coneguda com a Torre de les Tinyoses.
  • Per cert també, que ja ens havia avisat de que caldrien tres hores per fer aquest camí ... i d’entrada ens havia semblat exagerat...
  • Evidentment, poden haver-hi altres itineraris, altres formes d'arribar-hi  ...

Edificacions properes: Dins del terme municipal d’Àger, hi podem trobar varies edificacions. Veure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina.

Una mostra dels deliciosos paisatges que s'ens mostren durant la caminada: