Torres de Cas – Àger / Noguera

Camí a Les Torres de Cas.

Detall de restes de l'edificació en forma d'anell que envolta la torre.

Vista de la base d'una altra torre, molt més petita.

Situació: Al terme municipal d’Àger (Noguera) – Lleida.

Època: Segle XI (Patrimoni-Gencat). De la pàgina web de Noguera Turisme ens complau extreure la següent informació (Juliol 2012):

“ Església i torres de Sant Jaume de Cas (Àger)

Les restes més visibles de la fortalesa, del s. XI, són les de la torre, que ha estat restaurada. Té una planta circular i una alçada actual d'uns 9,5m, tot i que segurament havia estat més alta. Es conserven dos nivells, l'inferior, arran de terra, i el pis principal. La porta, d’arc de mig punt adovellat, és situada a uns 6 m del terra, nivell que devia correspondre al primer pis, on hi havia també tres espitlleres d’un sol biaix per la cara interior, destinades a la guaita. A redós del castell es va construir el vilatge, a la banda de migdia, on encara subsisteixen importants vestigis.

L’església és un edifici d’una sola nau coronada a orient per un absis semicircular. La coberta de la nau és de volta de canó semicircular, reforçada per quatre arcs torals. El tram de la nau comprès entre l’absis i el primer arc toral és una mica més ample que la resta i més baix, diferència que s’aprecia millor a l’exterior. Sembla que aquest correspon a la primera etapa de construcció de l’edifici, del s. XI i principis del XII, mentre que ja en ple s. XII es devia allargar la nau a partir del mur de ponent. L’accés al temple es fa per la façana sud, on hi ha dues portes d’arc de mig punt.”

Estat: Subsisteix una torre, molt restaurada. L'interior es accessible lliurament. Al seu voltant hi ha restes del que sembla haver estat una construcció circular que en forma d’anell envoltaria la torre, semblant a la que hi ha a les --> Torres de Fals, al Bages

Accés - Visitades el 06/11/2008:

Circulant per la carretera C-12, entre els PK 194-195, arribem al llogaret de Port d'Àger on trobem una ampla placeta  (41 58 45.0 00 45 02.5), on podem parar una estona i gaudir de les  magnífiques vistes al Montsec.

A la dreta d'aquesta placeta, arrenca una pista de muntanya sense asfaltar (*), en molt bon estat el dia de la visita, indicada per un cartell de color verd, de senderisme, que en un còmode recorregut d'uns 4,1 km. ens situarà al costat de l'ermita de Sant Jaume, on aparcarem còmodament el vehicle a l'ample voral de la carretera (41 58 12.35 00 47 38.2). Després, a peu, ens dirigirem a la ja molt propera torre.

(*) Nota: La climatologia pot modificar sensiblement les condicions de circulació per pistes de muntanya. Cal tenir-ho en compte.

Altres: Molt a la vora d'aquesta edificació hi ha l'ermita de Sant Jaume de Cas (Romànica, segles XI-XII), que té tancat l'accés per dues portes de ferro que permeten veure l'interior.

Església de Sant Jaume de les Torres de Cas.     Església de Sant Jaume de les Torres de Cas.     Església de Sant Jaume de les Torres de Cas.

El camí que passava per Cas, forma part de la ruta del Montsec, que els pelegrins agafaven cap a Compostel·la.

Edificacions properes: Dins del terme municipal d’Àger, hi podem trobar varies edificacions. Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.