Castell d’Eramprunyà – Gavà / Baix Llobregat

Castell

Detalls

I T I N E R A R I

Situació: Dalt d’un turó a les afores de Gavà, a la vora de Begues, a la comarca del Baix Llobregat (Barcelona).

Al davant mateix hi ha l'església de Sant Miquel d'Eramprunyà.

Època: Documentat des del segle X - (Pat.mapa - Enllaç trencat - Generalitat de Cataluya).*

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat)

Estat: Bastant malmès. Propietat de l'Ajuntament de Gavà. Visitable. Extenses vistes sobre la mar Mediterrània.

Accés - Visitat el 14/11/2006 i 16/03/2008:

Avui, pel mateix preu, dos itineraris diferents:

Primer itinerari:

Procedents de Gavà, poc abans d’entrar a la localitat de Begues, en un moment donat veurem un cartell indicant per anar al "Parc Natural del Garraf", cap a on ens dirigirem, sortint per una rotonda (N 41 19 42.15 E 01 55 35.52), a l’esquerra.

Quan s'acaba l'asfaltat del carrer, hem d'agafar un camí de terra, una pista, (41 19 31.98 01 55 31.85) a l'esquerra (Passat el camí que duu al cementeri): Hem arribat a la Clota, una ampla planura esquitxada d'arbres. Quan arribem a un lloc on hi ha un cadenat que ens barra el pas, aparquem el vehicle i seguim a peu.

Arribem a una cruïlla de camins, tots barrats per cadenes (Fotografia nº 127),

i tot seguit veiem un cartell que ens diu  "Parc Natural del Garraf", seguim recte, amunt. Ara molt a prop, veurem un altre cartell, on se’ns indica que no es pot entrar-hi amb motos, llençar escombraries, fer foc, etc.: continuem endavant, però de seguida hem d'agafar la primera pista a la dreta.

Arribarem a una espècie de "placeta" amb una cruïlla de camins (Fotografia nº 123).

El nostre camí es el que continua recte. (A la dreta deixem una pista que ens portaria fins un camp de tir. A la dreta del començament d'aquesta pista hi ha una creu: fotografia nº 122).

De seguida el camí gira a l'esquerra, i relativament planejant ens portarà cap al castell (Fotografia nº 116).

Finalment el camí desemboca a una pista de muntanya, (que suposem que ve de Viladecans o Gavà ...) i tomben cap a l'esquerra. Cal fixar-nos en els pals indicatius de ruta (Fotografia nº 108),

que a la tornada ens serviran per localitzar de nou el camí. Ara ja seguim sense cap problema per aquesta pista (Fotografia nº 107),

fins arribar al castell, sense pèrdua. (Fotografia 104).

Segon itinerari:

Procedents de Gavà ens dirigim cap a Begues circulant per la carretera BV-2041. Quan ja quasi hi arribem, hi ha una corba a la dreta molt pronunciada, i on a l'esquerra d'aquesta hi arrenca una desviació, asfaltada (N 41 19 20.90 E 01 56 59.54), per on hem de continuar.

Com sigui que normalment hi ha força tràfic, en especial, camions de gran tonatge durant els dies feiners, recomanem per seguretat, anar una mica més amunt, i aviat arribarem a una rotonda que ens permetrà canviar de sentit, i baixant, a la dreta, agafarem aquesta desviació.

Al poc trobarem, que a la dreta hi ha una construcció formada per unes columnes amb una porxada amb un cartell, on hi diu "Les Planes". Un altre cartell  ens avisa que és un camí particular. Deixarem el cotxe aparcat aquí mateix, on hi ha lloc de sobres, sense envair la propietat privada.

Ara la carretera, una pista encimentada, s'enfila fins una petita planura on trobem:

- a l'esquerra una pista, tancada per un cadenat, que es dirigeix, a pocs metres, fins un dipòsit d'aigua, a disposició dels serveis de prevenció d’incendis forestals.

- en front, segueix la carretera encimentada, també tancada per un cadenat. Seguirem a peu per aquesta pista. Al poc trobarem dos cartells: el primer ens informa de que estem al "Parc del Garraf" i el segon, al cap de pocs metres, ens dona la "Benvinguda al parc". La pista segueix amb una pronunciada corba a l'esquerra.

Al poc, també a l'esquerra apareixen les instal·lacions d'un depauperat camp de tir (Fotografia nº 548).

Seguim per la dreta, per la pista encara encimentada.

Passem pel costat d'un antic "xiringuito" (?), a la nostra esquerra, fins arribar a una cruïlla de camins:

- a l'esquerra, cap avall, segueix la pista, encara encimentada. No sabem on va a parar.

També a l'esquerra,  una altra pista tancada per un cadenat i una senyal de direcció prohibida.

A la dreta una altra pista, també tancada per un cadenat i una senyal de direcció prohibida. Seguim per aquesta pista.

Trobem ara una desviació a la dreta. NO l'agafem, seguim per l'esquerra.

Trobem a continuació una desviació a l'esquerra, NO l'agafem, seguim per la dreta.

Finalment trobem una altra pista: si agaféssim cap a la dreta aniríem a parar a la Clota, a Begues, segons hem descrit a l'itinerari anterior.

Així doncs, tombem cap a l'esquerra, i ja molt a prop, trobarem el castell d'Eramprunyà.

Durada d'aquest recorregut: uns 30/45 minuts, sense còrrer.

Notes: Havent-hi anat a finals de novembre el recorregut està ple d'arbres de "cireres de pastor" - arboç -, amb fruits madurs i comestibles.

Durant el recorregut s’endevinen un parell de corriols que són dreceres. Si us atreviu, agafeu-los, però no son indispensables. És molt més còmode, tot i que és més llarg, anar per la pista, on per cert, indiquem que cal "interpretar" sempre la principal, i així no ens confondrem a les desviacions.

Fins i tot hi ha un tercer itinerari, que partint de Bruguers - (Capella de la Mare de Déu de Bruguers) - (A la carretera entre Gavà i Begues), també es dirigeix al castell d'Eramprunyà. Veure aquesta pàgina.

Localització: coordenades en un lloc qualsevol del recinte del castell: N 41 18 50.96 E 01 57 26.56. Altitud: 398 m.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, (Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya), ens complau extreure la següent informació (Juliol 2013):

" Descripció

Notable conjunt de ruïnes sobre el santuari de Bruguers, dalt d'una muntanya amb penya-segats i magnífiques vistes sobre el delta del Llobregat.

El conjunt consta de tres recintes fortificats: l'exterior -on s'hi poden veure fragments de llenç de l'antiga muralla-, el jussà -on hi ha l'ermita de Sant Miquel d'Eramprunyà - i el sobirà -on hi ha les runes del castell-palau gòtic-.

Al recinte jussà, l'ermita de Sant Miquel d'Eramprunyà té una part romànica -l'absis i el presbiteri- del segle XII, i una de renaixentista, del 1509 -la nau, el cor i la portalada-.

Al voltant de l'ermita es poden veure tombes antropomorfes medievals.

Entre l'ermita i l'accés al recinte sobirà -salvant un petit vall excavat a la roca- trobem la cisterna d'aigua del castell, una amplia piscina excavada a la roca.

Al recinte sobirà, la part noble del castell, hi ha restes de murs, arcs i alguna porta que ens permeten endevinar algunes estances.

L'abandonament del castell per part dels seus propietaris ha provocat el progressiu deteriorament de les seves restes.

Castell termenat.

Documentat el 957 va ser propietat dels comtes de Barcelona.

El castell i la jurisdicció del lloc fou adquirida l'any 1323 pel banquer Pere Marc per 120000 sous -moneda de l'època- barcelonins que donà al rei Jaume I, el qual estava faltat de recursos per iniciar la conquesta de Sardenya.

El segle XV, durant la guerra civil catalana, el castell fou bombardejat amb bombardes per les tropes de la Generalitat.

El 1897 passà a mans d'un altre banquer, Manel Girona -promotor de l'acabament de la façana de la Catedral de Barcelona-."

• Alguns detalls: Conserva alguns elements arquitectònics interessants: uns arcs, finestres, una cisterna coberta semi-derruïda, etc. L'interior molt diàfan, no hi ha gaire runa pel terra, permet moure's amb comoditat pel recinte.

La construcció està edificada al punt més alt del turó, sobre grans roques de color rogenc, amb pedres del mateix color, que el pas del temps va deteriorant a mossegades.

Al costat de la fortalesa hi ha l'ermita de Sant Miquel, accessible, sense res a dins, amb la teulada ben conservada.

Entre l'ermita i el castell hi ha una cisterna, a l'aire lliure, excavada a la roca, de notables dimensions.

Algunes tombes antropomorfes apareixen als voltants de les dues edificacions.