Església de Sant Miquel d’Eramprunyà – Gavà / Baix Llobregat

Entorn, vista general del conjunt arquitectònic d'Eramprunyà

I T I N E R A R I

Situació: Dal d’un turó de 438 msm (Wikipedia), al costat del Castell d’Eramprunyà, en terrenys de Gavà, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Llobregat (Barcelona).

Des d'aquest lloc, s'ofereixen algunes de les de les més extenses vistes del Baix Llobregat.

Estat: Malmesa, però estable. Lliurament accessible, al menys fins a la data de la nostra segona visita.

Posteriorment el conjunt ha estat adquirit per l’Ajuntament de Gavà. Des de llavors a la pàgina web de l’Ajuntament de Gavà hi diu “Accés restringit al castell per obres de consolidació” - Visitable.

Accés - Visitada el 14/11/2006 i el 15/03/2008:

Per accedir-hi i per a altres informacions, visiteu la nostra pàgina web del Castell d’Eramprunyà.

Localització: N 41 18 50.2 E 01 57 24.8 – Altitud: La lectura a Google Earth ens dona una altitud de 393 m., que difereix força de la que apareix a Wikipedia (438 m.).

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, (Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya, ens complau extreure la següent informació (Juliol 2014):

Edifici d'una sola nau.

La part corresponent a l'antic absis (que era rectangular, gairebé tan ample com la nau) queda avui fora de l'edifici i en resta només l'arrencament de la volta i el mur d'on arrenca.

Al sud té un portal romànic, molt espoliat (hi falta l'arquivolta), d'arc de mig punt, que havia de tenir columnes a banda i banda.

La volta, molt barroera i de generatriu torta i apuntada, és molt tardana.

A llevant, deixant fora l'antic absis, hi fou obrat un portal a mitjans de segle XIX. La nau, tot i que té volta, no té teulada.

El temple romànic data de la primera meitat del segle XII, tot i que potser aprofita una paret (S) més antiga.

Notícies històriques

La casa de Sant Miquel d'Eramprunyà (domum s. Michaelis in Erapruniano) és citada al testament de Galí de Santmartí, vicari comtal a Eramprunyà, que va ser dictat el 977 i jurat pels seus marmessors el 981.

El 1074 l'església se cita com a parròquia.

Al segle XII (1129, 1141) hi ha diverses deixes per a l'obra de Sant Miquel d'Eramprunyà.

Al segle XIV ja no tenia cementiri.

La parròquia s'havia traslladat a Sant Pere de Gavà, de la qual la de Sant Miquel d'Eramprunyà n'esdevindria sufragània.”