Capella de la Mare de Déu de Bruguers – Gavà / Baix Llobregat

I T I N E R A R I

Situació: A Bruguers, petit veïnat de Gavà, vila i municipi de la comarca del Baix Llobregat (Barcelona).

Època:Segle XIII – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. Restaurada l'any 1960. No és accessible lliurament. Aparcament als voltants. Aquesta ermita és força estimada per la gent de les rodalies, que l'escullen per celebrar-hi les noces .

Accés - Visitada el 06/07/2013:

La trobarem entre els PK 4 i 5 de la carretera BV-2041, Gavà – Begues, a l'esquerra de la carretera si hi circulem en aquest sentit.

Unes coordenades de referència, que degudament introduïdes al vostre navegador, us permetran situar-vos dins de la localitat de Gavà, a l’inici d’aquesta carretera, en una rotonda, degudament indicada: N 41 18 27.90 E 01 59 24.23 (Al final de l'Avinguda de Joan Carles I, a tocar del cementiri).

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya*), ens complau extreure la següent informació (Juliol 2013):

“ Descripció

Edifici d'una sola nau, absis semicircular ornamentat amb dues lesenes i una imposta de cornisa sostinguda per permòdols.

Té quatre capelles laterals, cor, volta de canó apuntada i trona.

L'arc triomfal també és apuntat.

La nau va ser allargada per ponent entre el 1500 i el 1504, quan se li afegiren les capelles i el cor gòtic.

La façana principal, a ponent, és gairebé quadrada.

L'horitzontalitat es trenca per un campanar d'espadanya.

La llinda de la porta d'accés està ornada amb els escuts de la família March (que figuren també en la clau de volta del cor).

A sobre la llinda hi ha un arc de mig punt.

Són interessants els contraforts que incorporen les capelles, en una solució del gòtic català.

L'exterior de l'absis està delicadament decorat amb franges llombardes.

Malgrat les modificacions, l'ermita presenta una tipologia bàsicament romànica.

Cor i portal Cor cobert amb una volta gòtica rebaixada, la clau de la qual duu l'escut dels Marc (tres rodes dentades).

Els permòdols dels angles, d'on arrenquen els nervis de la volta representen els símbols dels evangelistes Joan, Lluc i Mateu i el quart té un altre àngel.

Al xamfrà que es forma quan la nau s'obre al cor, al costat nord hi ha una trona per a la predicació, accessible per una estreta escala que surt de la capella lateral propera.

Aquesta trona té cinc costats i acaba en una agulla rematada per un petit cap.

El portal, descarregat per un arc sobre la llinda, té una mena de gablet o guardapols gòtic apuntat, que devia acabar en un floró que no s'ha conservat.

Dins aquestes motllures hi ha una Mare de Déu petita i als costats l'escut dels Marc.

A banda i banda d'aquesta mena de frontó gòtic hi ha dues gangues de pedra sense treballar, com si hagués quedat inacabat.

Als laterals, emmarcats pel fistó del guardapols, hi ha uns caps.

A la part superior del brancal motllurat de la porta hi ha els caps d'uns angelets.

Mare de Déu de Bruguers Imatge gòtica de finals del segle XIV, a la capella hi ha una còpia ja que l'original es conserva a la rectoria.

Notícies històriques

La capella, documentada el 1321, probablement fou la de Sant Martí, després de Santa Magdalena, i des de 1509 la de la Mare de Déu de Brugués.

Cap al 1548 s'intentà fundar-hi un monestir, però a mitjans de segle XVI l'ermita era abandonada i es construí, adossada al mur, una casa per a l'ermità.

Als documents apareix amb el nom de Santa Maria de "Bruchario".

Fou capella amb especial protecció dels March, senyors d'Eramprunyà.

Pere March III va crear un benefici el 27 de juliol de 1347, reservant patronat per a la seva família.

En els segles XIV i XV l'ermita tenia diverses relíquies de sants.”

*Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya*

Altres llocs interessants per visitar:

• Aquesta zona de muntanya presenta unes curioses peculiaritats: a més del color rogenc de la terra, els agents atmosfèrics modelen les roques de mil maneres diferents:

Tot i que no és un camí per anar-hi “amb el carret de la compra”, segons es veu al començament de la ruta.

Curiositat:

• A cinc minuts del principi, es pot contemplar aquesta curiosa arcada natural: