Castell de Llorenç – Camarasa / Noguera

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Sant Llorenç de Montgai, nucli de població de Camarasa, vila i municipi del mateix nom, a la comarca de la Noguera - (Lleida).

Època: Segle IX (Patrimoni.Gencat – Les dues fotografies que apareixen en aquesta pàgina,  corresponen a imatges de la capella del castell, no del castell pròpiament dit).

Estat: Malmès. Tot i això hi ha rastres força evidents d'ocupació humana d'aquest lloc. Fins i tot dos petits habitacles coberts sobreviuen miraculosament, amén d'algun petit pany de muralla.

Accés - Visitat el 06/10/2007:

Procedents de Balaguer i circulant  per la carretera local LV-9047, en sentit Camarasa, (A 4,3 km de la sortida passem per Gerb) arribarem al poble de Sant Llorenç (10,4  km. aprox.  en total).

Al bell mig del poble, a l'esquerra trobarem una indicació: estació de  ferrocarril i camí a l'església de la mare de Deu del castell. (Aquest darrer indicador el trobarem diverses vegades durant el camí, no hi ha pèrdua possible). Som-hi. Davant mateix de l'estació, a la dreta, arrenca una pista de muntanya de 3 km. de durada total.

Hi hem accedit amb un vehicle de turisme, sense problemes. Hem aparcat còmodament el vehicle en una esplanada que hi ha a sota mateix de l'ermita: 41 52 14.85 00 49  50.82 El camí, tancat amb una cadena al mig, encara continua uns metres més endavant.

Nota: La climatologia pot modificar sensiblement les condicions de circulació per pistes de muntanya. Cal tenir-ho en compte.

Ja a peu, hem recorregut uns 50 metres des de la cadena que barra el pas als cotxes, fins al davant de la petita ermita, església del castell de Sant Llorenç (Romànica – segle XII – Patrimoni.Gencat) que està tancada.

ermita-mare-de-deu-del-castell-st-llorenc-071006_506

D'esquena a la porta, al davant nostre s'aixeca un turó. Dalt de tot hi ha les restes del castell.

Per accedir-hi hi ha un petit corriol, que deixant a l'esquerra un panell informatiu, s'enfila en direcció a la canal que hi ha al mig del turó, i que en un quart d'hora de forta pendent, ens permetrà l'accés a dalt de tot. L'ascensió per aquest camí és dura. És un camí que, en alguns punts, pot presentar dificultats a gent poc acostumada a anar per la muntanya.

Fantàstiques vistes de 360º als voltants.

Altres:

Edificacions properes: Dins del terme municipal de Camarasa, hi podem trobar varies edificacions. Veure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina.