Castell de Figuerola de Meià – Camarasa / Noguera

castell-figuerola-de-meia-090905_703bis

castell-figuerola-de-meia-090905_712

castell-figuerola-de-meia-090905_502

castell-figuerola-de-meia-090905_506

I T I N E R A R I

Situació: A Figuerola de Meià, entitat de població de Camarasa vila i municipi del mateix nom, a la comarca de La Noguera – (Lleida).

Època: Segle XI (Patrimoni.Gencat). En aquesta mateixa pàgina identifiquen aquesta edificació amb el nom de Torre de la Inquisició.

• De la pàgina web Pat-Mapa, on també identifiquen aquesta construcció amb la mateixa denominació, ens complau extreure la següent informació (Juliol 2012):

“ Descripció

Torre de base quadrada d'uns 12 m d'alçada, situada al mig del recinte fortificat del poble. Els murs són de filades de carreus de pedra amb petites espitlleres, destacant a la part superior reformes amb opus spicatum.

A la planta baixa hi ha una finestra, oberta posteriorment, amb l'escut del bisbat i d'altres grafismes en relleu sobre la llinda de pedra. També s'observen lloses de pedra encastada al mur, sobresortint i rematant la part superior.

Notícies històriques

El 1059, Arnau Mir de Tost, reconqueridor dels castells de la zona, en feia donació a l'església d'Àger (castell d'Oroners i Sant Oïsme).

A la llinda de la nova finestra hi ha la data de 1826.”

Estat: Sols resta en peus una torre, situada dins una propietat que suposem privada, envoltada d’edificacions ruïnoses. No és accessible lliurament.

Accés - Visitat el 05/09/2009:

Procedents de Camarasa i circulant per la carretera C-13, en sentit nord, a l’alçada dels PK 56-57, prendrem una desviació a la dreta ( 41 57 13.85 00 51 58.46)  perfectament identificada: a Figuerola de Meià, a on arribarem en molt poca estona.

Altres: Algunes filades de pedres de la part superior de la torre han estat construïdes amb el mètode d’“opus spicatum”. No té sostre. Presenta la porta d'entrada alçada, a mitja edificació.

Edificacions properes: Dins del terme municipal de Camarasa, hi podem trobar varies edificacions. Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Noguera : Veure en un mapa més gran.

Vistes des de Figuerola de Meià: