Pont de Camarasa – Camarasa / Noguera

I T I N E R A R I

Situació: A les afores de Camarasa, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Noguera (Lleida).

Època: Medieval, tot que hom pensa que “podria aprofitar estructures romanes” –  Gòtic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Malmès. L'acurat arranjament d'aquest àmbit, amb vegetació de ribera, ha permés la disposició d'una bonica zona de lleure.

Altres noms: El Pont Vell – Mapa del ICGC

Accés - Visitat el 18/03/2016:

Circulant per la carretera C-13 (Tremp / Camarasa), en sentit sud, hem accedit a aquest paratge per un lloc situat a 41 52 40.8 00 52 40.1 , a tocar del senyal del PK nº 43, molt poc abans d'arribar a Camarasa, on hi ha una sortida, a la dreta d'aquesta carretera, amb una indicació: Àrea recreativa, per on entrem a un camí de terra, perfectament transitable.

Aparcament sense dificultats.

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Març 2016):

“ Descripció

Restes del pont medieval, fet de pedra regular i arcs de descàrrega amb dovelles regulars i arc apuntat. Tenia 7 arcs, però sols en conservem un de sencer i algunes restes dels pilars dels altres arcs.”

Com es pot comprovar, la informació que presenta aquesta pàgina, és ben minsa. En conseqüència, no coneixem l'època de la construcció. L'aspecte que presenta actualment és el resultat de vicissituds bèl·liques.

• De la pàgina web Patmapa.gencat - arqueologia, ens complau extreure la següent informació (Març 2016):

“ Descripció

Restes de l'antic pont que travessava el riu Segre al seu pas per Camarasa, concretament a uns 500 metres al nord de nucli urbà.

S'hi pot accedir per les dues bandes del riu. Si es va pel costat dret s'ha de seguir la C-13 fins a Camarasa i poc abans del km 43 agafar un desviament a l'esquerra que dóna al mateix riu.

Per la banda esquerra s'ha de sortir de Camarasa, agafar la carretera LV-9047 que porta a St. Llorenç de Montgai i un cop travessat el Pont de l'Escalera, cal desviar-se per una pista que queda a la dreta de la carretera i va paral·lela al riu.

Cal seguir uns 2 quilòmetres per la pista per arribar al pont de Camarasa.

El pont conserva sis piles dins del riu provistes de tallamars, fets amb carreus tallats en dolomita i, en menor nombre, en sorrenca.

Els carreus estan disposats en filades d'alçada variable segons el nivell. Es conserven algunes marques de picapedrer en les pedres dolomítiques de les tres piles del marge esquerra, segons Pita Mercè d'època medieval.

Es tracta d'un pont de factura gòtica, tot i que, segons Pita, podria aprofitar estructures romanes.

Aquest pont es troba en runes a causa de les voladures que patí durant la Guerra Civil, concretament el març del 1938. En aquest moment, però, ja es trobava en un estat força precari.

Context

Pont que travessava el riu Segre al seu pas per Camarasa, amb vegetació pròpia del curs fluvial i terreny geològic calcari.”

• En aquest tram, avui, el riu Segre presenta una estampa idíl·lica, d'aigües tranquil·les, lliscant pausadament en mig d'un paisatge bucòlic.

• Però aquesta imatge és enganyosa. Un cartell de considerables dimensions alerta dels perills d'aquest lloc, on malauradament, amb traïdoria, malèfiques corrents i/o discrets però potents remolins, en un curt període de temps, han llevat la vida de varies persones.
  • També no deixa de ser curiós, a la nostra manera d'entendre, la situació d'aquest pont. Examinant el mapa de Google, en una banda del riu, hi veiem una zona mínimament urbanitzada, i el poble de Camarasa.
  • Però a l'altre cantó del pont, el que intuïm és una àrea completament erma ... A on deuria conduir aquest antic pont ... ?