Castell de Sant Oïsme – Camarasa / Noguera

I T I N E R A R I

Situació: A la Baronia de Sant Oïsme, nucli de població del municipi de Camarasa (Noguera) – Lleida.

Època: Medieval (Patrimoni.Gencat). De la pàgina web Turisme de la Noguera ens complau extreure la següent informació (Juliol 2012):

“ Castell de la Baronia de Sant Oïsme

El poblet de Sant Oïsme, situat molt a prop de la carretera, es troba agrupat sota mateix del castell i de l’església. Aquest lloc sobresurt com un dels més bells paisatges de la contrada. Del conjunt destaca el castell de Sant Oïsme.

La fortalesa d’època romànica s’ha datat al s. XI. Constava d’una torre circular, l’element més destacat, i un recinte rectangular adossat al costat sud-est, del qual només s’aprecia la planta damunt la roca. La resta de murs sobre el penyal podria correspondre a construccions dels darrers segles medievals. La torre té una alçada exterior de 14 m, un diàmetre intern de 2,7 m i un gruix de mur d’1,5 m, obrada amb carreus rectangulars de mida mitjana. Una escala metàl·lica permet accedir a la part superior.

Originàriament no hi havia cap cúpula que separés els diferents nivells de la torre, però sí que hi devia haver diversos trespols de fusta. Des de l’interior, a uns 4 m del terra, hi ha una porta restaurada, d’arc de mig punt adovellat i orientada vers el sud. A uns 8 m hi ha una altra obertura d’entrada, que mira al sud-oest, també d’arc de mig punt adovellat, que potser servia per accedir a una plataforma o galeria de fusta exterior.

Aquest castell fou conquerit per Arnau Mir de Tost el 1034 i reconquerit definitivament als sarraïns el 1048.”

Estat: Molt ben conservada, en un entorn molt acurat. Lliurament accessible, disposa d’una escala interior que permet un còmode accés a la terrassa superior, des d’on es gaudeix d’unes vistes esplèndides.

Accés - Visitat el 06/10/2007:

Procedents de Camarasa, i circulant per la carretera C-13, en sentit Tremp, a uns 22 Km. aprox., a l’esquerra, a tocar del PK 64, hi ha un trencall amb un cartell que ens indica que ja hem arribat al destí.

La torre ja es veia ben ufana, poc abans d’arribar-hi.

Altres: Al costat d’aquesta edificació podem veure l'església parroquial, dedicada a Sant Bartomeu, romànica dels segles XI-XII (Patrimoni.Gencat).

Edificacions properes: Dins del terme municipal de Camarasa, hi podem trobar varies edificacions. Veure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina.

Noguera :Veure en un mapa més gran.