Antic Hospital de Santa Maria – Lleida / Segrià

I T I N E R A R I

Situació: A Lleida, ciutat i municipi del mateix nom, capital de la comarca del Segrià, i també capital de la província de Lleida.

Època: Segle XV – Gòtic – (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bo. Visitable.

Carrer Major, cantonada amb la Plaça de la Catedral, la Seu Nova.

“ Descripció

L'hospital de Santa Maria és un edifici de planta quadrada, de planta baixa i dos pisos, organitzat entorn d'un pati central.

Les façanes, d'una gran austeritat i composició equilibrada, són properes a les formes renaixentistes.

Sobre el portal adovellat hi ha una imatge de la Mare de Déu, obra d'Andreu Pi, sota un dosser filigranat.

L'element més interessant és el pati, amb una galeria d'arcs apuntats que recorre tots quatre costats de la planta noble, i carrega sobre arcs rebaixats i sobre poderoses mènsules esglaonades.

L'escala, de dos trams, típica dels patis gòtics catalans, rep aquí una solució específica, similar a la del Palau Reial de Santes Creus i causada pel mateix fet d'haver d'accedir a un cos volat: no és completament exterior, sinó que el tram llarg se situa en una de les galeries.

Això obliga els arcs afectats a prolongar els seus suports fins al pla inicial de la barana, però respectant sempre l'alineació de les bases de les columnes en la mateixa horitzontal que resta de la galeria.

Des del pati s'accedeix a la capella de l'Hospital, també gòtica, amb el retaule de Francesc Escarpenter, barroc (1738).

El 1996 es restaurà la coberta.

Notícies històriques

L'hospital de Santa Maria, on hom es proposava de reunir els set hospitals que hi havia a la ciutat, fou començat el 1454, sota la direccio d'Andreu Pi, que era al mateix temps mestre d'obres de la seu lleidatana.

El 1509 es reprengueren les obres, paralitzades des de feia quaranta-vuit-anys, i l'hospital s'acabà vers el 1520, tot i que el 1476 ja assistia a malalts i peregrins.

El Capítol de la seu contribuí generosament a la seva culminació, així com també el bisbe Jaime de Cochinillos (1513-1542).

Una imatge en relleu de la Mare de Déu, senyal heràldica del Capítol, situada al pany inferior de la galeria gòtica, i l'escut del bisbe col·locat damunt al portal de la planta noble testimonien aquesta aportació.

El mestre d'obres Jaume Borrell, que realitzà la planta noble i el pati entre 1517 i 1519, portà a bon terme l'obra.

Restaurat a la postguerra, l'hospital acull des del 1942 l'Institut d'Estudis Ilerdencs.” - Enllaç perillós - http://www.fpiei.cat/ca - El nostre antivirus ens desaconsella accedir-hi ...

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de la Paeria, el següent text (Setembre 2015):

“ Edifici d'estil gòtic-plateresc construït entre els segles XV i XVI , la façana principal del qual se situa enfront de la Catedral Nova i que va albergar, durant molts anys, un hospital.

De la façana situada al carrer Major en destaca el portal, així com la presència d'escuts amb blasons lleidatans.

L'antic establiment sanitari és una magnífica construcció de la qual, per la seva singular bellesa, destaca el seu pati central, lloc on neix una magnífica escalinata de pedra que condueix que condueix a una galeria d'arcs ogivals.

Actualment, aquest històric edifici és la seu de l'Institut d'Estudis Ilerdencs i acull en les seves sales, la Sala Montsuar i la Sala Gòtica, un espai d'exposicions temporals amb un retaule barroc dedicat a la Mare de Déu dels Àngels i realitzat el 1738 per F. Escarpenter.”

A efectes de classificació d'aquesta edificació a les nostre pàgines ho fem amb l'etiqueta d'Altres llocs d'interès.

Al centre històric de Lleida i voltants, hi ha un bon grapat d'interessants edificacions, segons es pot descobrir al mapa que oferim a continuació, extret d'un fulletó de mà que ens han ofert amb motiu de les festes de l'Obert Centre històric.

Tot seguit també us oferim els enllaços a les nostres pàgines on hem documentat de forma individual algunes d'aquestes edificacions:

Conjunt d'edificacions del Centre Històric de Lleida

·          -->    Antic Hospital de Santa Maria