Església de Sant Martí – Lleida / Segrià

I T I N E R A R I

Situació: A Lleida, ciutat i municipi del mateix nom, capital de la comarca del Segrià, i també capital de la província de Lleida.

Època: Segle XII – Romànic / Gòtic – (Patrimoni.Gencat).

Protecció: Incoat BCIN – (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. A la pàgina web de Turisme de Lleida, es diu explícitament que “Actualment està tancada però acull de forma puntual concerts.”.

En el nostre cas l'hem pogut visitar perquè estava oberta en el context de les festes de celebració de la 6ª edició de “ l'Obert Centre Històric” – (18, 19 i 20 de setembre de 2015).

Durant la seva llarga vida ha exercit diverses funcions militars: caserna, parc d'artilleria. Fins i tot, posteriorment, s'ha fet servir de presó.

Entre els carrers del Rei i Sant Martí, tocant a la plaça Josefina Barreu.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Setembre 2015):

“ Descripció

L'església de Sant Martí es troba al costat de ponent del turó de la Seu Vella de Lleida oberta a una gran plaça.

És un edifici d'una sola nau coberta amb volta de canó apuntada reforçada per tres arcs torals que descansen sobre columnes adossades amb capitells decorats.

A llevant s'obre l'absis semicircular que a l'interior presenta set arcs de mig punt sobre columnes similars a les de la nau.

Al costat de tramuntana s'obre una capella gòtica coberta amb volta de creueria.

La portalada original es troba al mur de migdia i és formada per dos senzills arcs en degradació.

La portalada de ponent és originaria de l'església de Tormillo (Osca) i va ser incorporada a l'edifici en la restauració duta a terme a finals del segle XIX.

El campanar d'espadanya de tres obertures, repartides en dos nivells, també fou bastit en aquesta restauració.

Notícies històriques

San Martí de Lleida és una església que cal situar al moment de transició entre les produccions característiques del romànic i les primeres iniciatives gòtiques, integrant més tard ampliacions i reformes que responen ja plenament a aquest estil, encara que en l'anàlisi global de l'edifici s'hagi de tenir en compte intervencions alienes a l'edat mitjana.

Si bé ha estat datada al segle XIII, existeixen notícies de la parròquia de Sant Martí des de la segona meitat del segle XII, la primera de les quals remunta al 1168.

Aquestes dates, juntament amb la concepció general que revela un primer projecte de l'edifici, permeten aventurar una cronologia dins la segona meitat del segle XII.

Una datació en el segle XIII es justificaria pel tipus de coberta de la nau, de volta de canó apuntada recorreguda per arcs faixons que recolzen sobre columnes adossades i determinen un total de quatre trams.

Per tal de restablir les proporcions originals del temple s'hauria de tenir en compte que el seu paviment fou realçat prop d'un metre en la reforma del segle XIX.

Als segles XIV i XV foren afegides capelles laterals, a manera de creuer, en resta només la de l'Assumpció de la Verge (1429) ara del Santíssim a la banda de l'evangeli

A mitjan segle XVII, després de la Guerra dels Segadors, l'església passà a complir funcions militars (caserna, parc d'artilleria).

A començaments del segle XIX s'encarregà a l'acadèmic Antoni Cellers la reforma que convertiria el vell edifici en presó, funció que exercí fins a finals d'aquell segle, en qué el bisbe Messeguer aconseguí recuperar-ne la jurisdicció (1892).

Per tal de restaurar-hi el culte s'hi efectuaren nombroses reformes.

D'una banda s'eliminaren tots els afegits moderns, tot consolidant-ne l'estructura primitiva, i de l'altra s'organitzà una nova façana als peus de la nau.

Aquesta integra una portada procedent de El Tornillo (Osca), derivació llunyana de models de l'escola de Lleida, un finestral i una gran espadanya neoromànica.

Hi ha a més una senzilla porta lateral de doble arc adovellat i resseguida per una motllura de dents de serra.”

Al centre històric de Lleida i voltants, hi ha un bon grapat d'interessants edificacions, segons es pot descobrir al mapa que oferim a continuació, extret d'un fulletó de mà que ens han ofert amb motiu de les festes de l'Obert Centre històric.

Tot seguit també us oferim els enllaços a les nostres pàgines on hem documentat de forma individual algunes d'aquestes edificacions:

Conjunt d'edificacions del Centre Històric de Lleida

·          -->    Antic Hospital de Santa Maria