Capella de Sant Jaume – Lleida / Segrià

I T I N E R A R I

Situació: A Lleida, ciutat i municipi del mateix nom, capital de la comarca del Segrià, i també capital de la província de Lleida.

Època: Segle XIV – Gòtic – (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN – (Patrimoni.Gencat).

Altres noms: Capella de Santiago – (Patrimoni.Gencat).

Carrer Major, cantonada amb el carrer Cavallers - (Casc antic de Lleida). És zona peatonal.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Setembre 2015):

“ Descripció

Es tracta d'una construcció de línies molt senzilles, conformada a l'exterior per un cos unitari de planta quadrangular, al qual se sobreposa un segon nivell construït a començament del nostre segle, en el qual s'obren òculs i finestres de mig punt, tot conferint al conjunt l'aparença d'una torre i desfent les proporcions gairebé cúbiques de l'obra del XIV.

Aquesta es descomposa en dos paraments de carreus regulars ben disposats, en què es disposen simètricament dues portes adovellades que determinen la perspectiva d'un doble frontis definit en funció de l'emplaçament en angle de la capella.

El que es troba al carrer Major correspondria, en concret, a l'accés principal.

En l'eix de la portada, hi trobem la imatge gòtica de la Mare de Déu amb el Nen i, flanquejant-la, les de sant Jaume i sant Joan Baptista, obra moderna, a més de tres petits escuts que ressegueixen les dovelles.

La façana encarada al carrer de Cavallers equilibra la visualització global d'ambdós frontis mitjançant un òcul situat al damunt de la portada, al costat de la qual hi ha un tercer accés, de dimensions més reduïdes.

Notícies històriques

Per enquadrar cronològicament la capella de Sant Jaume, ubicada al lloc que es coneixia com el peu del Romeu, al centre del nucli antic de Lleida, coneixem com a mínim dues dates.

La primera es refereix a la sol·licitud que el 1351 feren els veïns a la Paeria per tal d'enderrocar el porxo anomenat de Sant Jaume i deixar espai per a una plaça.

A l'indret del porxo i fent cantonada s'edificaria la capella, documentada el 1399, any en què Berenguer Marquès la dedicà a la Mare de Déu de les Neus, encara que, pel que es desprèn de la seva arquitectura, ens trobaríem davant d'una obra no estranya a les tradicions estilístiques pròpies de la plenitud del segle XIV.”

Al centre històric de Lleida i voltants, hi ha un bon grapat d'interessants edificacions, segons es pot descobrir al mapa que oferim a continuació, extret d'un fulletó de mà que ens han ofert amb motiu de les festes de l'Obert Centre històric.

Tot seguit també us oferim els enllaços a les nostres pàgines on hem documentat de forma individual algunes d'aquestes edificacions:

Conjunt d'edificacions del Centre Històric de Lleida

·          -->    Antic Hospital de Santa Maria