Església de Santa Maria i Sant Jaume – Bellver de Cerdanya / Cerdanya

Difícil de fotografiar, donada l'estretor dels carrers que l'envolten.

I T I N E R A R I

Situació: A Bellver de Cerdanya, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Cerdanya (Lleida).

Època: Documentada des de l'any 1271 – (Segle XIII) – Gòtic – L'edificació actual és del segle XVIII - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Hem aparcat als voltants, cosa que té mèrit ...

Senzill de localitzar, a la part més alta de la població.

Localització: N 42 22 14.8 E 01 46 29.0  - Altitud: 1.055 m.

Construcció de pedra i maçoneria.

Coberta a dues aigües amb embigat de fusta. Presenta una sola nau amb arcs formers que conformen tres capelles a cada costat. Quatre de les capelles laterals tenen volta de canó i dues volta d'aresta.

A la façana hi ha un òcul i una obertura al costat de l'Evangeli. La portada és d'arc apuntat amb dovelles de pedra, de construcció recent.

Als peus es troba la torre campanar, al costat de l'Epístola, de dos cossos, realitzada en pedra i maçoneria i amb rellotge incorporat.

Al llarg del temps ha estat sotmesa a ampliacions i transformacions.

Notícies històriques

L'església parroquial de Santa Maria i Sant Jaume havia format part d'una col·legiata dedicada a Sant Jaume Apòstol, el capítol de la qual estava format per quatre canonges del patronat i l'ardiaca de la Cerdanya en la Catedral de la Seu d'Urgell.

L'església de Santa Maria i Sant Jaume és documentada per primera vegada l'any 1271.

L'església de Bellver depengué en un primer moment de l'església de Santa Maria de Talló, esdevinguda canònica, que gaudia d'una posició administrativa preponderant a la zona, tal com es recull a l'acta de consagració de Santa Maria de la Seu d'Urgell.

A partir del segle XVI la parròquia de Bellver aconseguí la preeminència sobre la de Talló fins al punt que els canonges de Talló es traslladaren a l'església de Bellver.

Actualment la parròquia de Bellver és cap de l'arxiprestat de la Batllia i el Baridà, dins el bisbat d'Urgell.”

Ermites i/o esglésies ROMÀNIQUES de BELLVER DE CERDANYA

Algunes vistes de Bellver de Cerdanya