Església de Santa Eulàlia d’Éller – Bellver de Cerdanya / Cerdanya

I T I N E R A R I

Situació: A Éller, petita entitat de població de Bellver de Cerdanya, vila i municipi del mateix nom, a la comarca de la Cerdanya (Lleida).

Època: Segle XII – Romànic -  (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIL - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Exteriorment presenta un bon estat. No és accessible lliurament. Hem aparcat a l'entrada mateix d'Éller i ens hem dirigit a peu, a veure aquesta església.

Accés - Visitada el 09/10/2015:

Circulant per la carretera N-260 (Puigcerdà – Martinet -  Bellver de Cerdanya ), transitant en aquest sentit, i abans d'arribar a Martinet, entre els PK 195 / 196, prenem una sortida d'aquesta carretera a la dreta (42 22 23.4 01 47 20.7), indicada, que ens portarà en primer lloc a Cortàs (Església de Sant Policarp de Cortàs) i posteriorment a Éller (Església de Santa Eulàlia d’Éller). Al mapa de Google identifiquem el vial pel que circularem ara com a Carretera d’Èller.

Localització: N 42 25 01.3 E 01 47 34.1 - Altitud: 1.447 m.

“ Descripció

Edifici d'una nau, de planta rectangular coberta amb volta lleugerament apuntada i amb un absis rectangular cobert amb volta de canó.

A cada costat de la nau s'obren unes capelles amb arcs apuntats. A migdia s'hi afegeix, també, la sagristia.

El campanar és de torre amb merlets, està format per dos cossos i presenta quatre obertures.

Notícies històriques

Església d'origen romànic documentada a l'Acta de Consagració de la Catedral d'Urgell (839) i posteriorment al 1001 (Èlar).

En procedeix una majestat romànica policromada del segle XII que es conserva al MNAC.

Ermites i/o esglésies ROMÀNIQUES de BELLVER DE CERDANYA