Església de Sant Andreu de Baltarga – Bellver de Cerdanya / Cerdanya

I T I N E R A R I

Situació: A Baltarga, entitat de població de Bellver de Cerdanya, vila i municipi del mateix nom, a la comarca de la Cerdanya (Lleida).

Època: Fou consagrada al segle IX – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Exteriorment aparenta un bon estat. Situada dins d’uns clos, aquest recinte exterior, és accessible lliurament, no així el seu interior.

Per accedir-hi, veure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina.

Localització: N 42 21 48.6 E 01 48 32.9 - Altitud: 1.079 m.

“ Descripció

Porta estreta de mig punt, orientada al migjorn i sense cap ornamentació, excepte una renglera de dentats.

La nau és petita, d'aspecte pobre, amb volta de canó i amb dues capelles laterals. Destaquen els dos arcs faixons.

L'absis, originàriament en hemicicle, actualment és recte, però pot contemplar-se el semicercle de l'absis per l'exterior.

Enfront de la porta hi havia el baptisteri que contenia una pica heptagonal (s.XIII) de pedra calcària d'un metre d'alçada. Actualment es troba entrant a l'esquerra.

Tanmateix entrant a l'esquerra, s'obra la porta que dóna pas al campanar, el qual és quadrat, de dos pisos i piramidal.

La sagristia, afegida posteriorment, es troba a l'esquerra de l'altar.

L'absis està força restaurat i, juntament amb mitja església, toca l'era de la casa de pagès del costat. S'observa humitat a l'altar i en general a tota l'església, tot i estar en bon estat.

Notícies històriques

Fou consagrada pel bisbe d'Urgell Ingobert el 30 d'octubre del 890, assignant-li per cementiri 30 passes de terreny tot al voltant, i dotant-la de primícia, dues parts del delma i altra part al Monestir de Cuixà, amb certes excepcions. El 9 de febrer del 958 el rei Lotari confirma aquest alou.

Ermites i/o esglésies ROMÀNIQUES de BELLVER DE CERDANYA