Església de Sant Julià de Pedra – Bellver de Cerdanya / Cerdanya

I T I N E R A R I

Situació: A Pedra, petita entitat de població de Bellver de Cerdanya, vila i municipi del mateix nom, a la comarca de la Cerdanya (Lleida).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament.

Accés - Visitada el 09 i el 10/10/2015:

Des de Bor (Església de Sant Marcel de Bor), hem introduït les coordenades de situació al nostre navegador, que ens ha conduït a Pedra sense destorb.

Hem aparcat al davant. Després, a peu, hem salvat per unes curtes escales, la petita distància que ens separa de l’església, que es troba enfilada dalt d'un estret cingle amb forma d'esperó.

Localització: N 42 20 42.1 E 01 48 38.7 - Altitud: 1.131 m.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Octubre 2015):

L'església de Sant Julià ocupa un petit cingle que s'alça al mig del veïnat de Pedra.

És un edifici d'una sola nau rectangular que es troba molt desviada respecte a l'eix de l'absis i del petit transsepte que el precedeix.

Antigament la nau era coberta amb volta, recolzada en el murs reforçats mitjançant grans arcades que simulen capelles laterals. La volta degué caure en els terratrèmols del segle XV, i fou substituïda per una encavallada de fusta.

El mur de migdia va quedar destruït l'any 1936 i en la restauració s'ha refet amb formigó.

L'absis, semicircular i mancat d'ornamentació, té uns murs de més de dos metres de gruix, la qual cosa ha fet pensar que fou bastit amb finalitats defensives o aprofitant una antiga torre fortificada.

És precedit per un espai a manera de transsepte, que sobresurt poc exteriorment, amb una absidiola buidada al mur septentrional i una petita capella quadrada al de migdia.

L'exterior és completament llis, bastit amb carreus força regulars. La façana de ponent, amb un portal de mig punt, obert als segles XVII o XVIII, al qual s'accedeix per una sèrie de graons, és rematada per un campanar d'espadanya, de la mateixa amplada de la nau, amb dues obertures per a les campanes.

A l'interior conserva diverses esteles funeràries.

Notícies històriques

El petit poble de Pedra, situat al peu de la serra de Moixeró i agregat al terme municipal de Bellver de Cerdanya, és presidit per l'església parroquial de Sant Julià, situada dalt d'un penyal.

El lloc de Pedra és documentat ja l'any 966 i la seva església, de cronologia incerta, podria datar-se a finals del segle XI. El segle XII consta ja com a parròquia, i el 1198 fou saquejada pels albigesos a les ordres del comte de Foix i del vescomte Arnau de Castellbò.

Ermites i/o esglésies ROMÀNIQUES de BELLVER DE CERDANYA