Tines del Candela – Callús / Bages

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys del terme municipal de Callús, vila i municipi de la comarca del Bages (Barcelona).

Època: Segles XVIII – XIX - (Generalitat de Catalunya). *

Protecció: No hi consta - (Generalitat de Catalunya). *

Estat: Força malmeses. El temps, i els pobres materials de construcció, a més d'una nul·la conservació, han portat a la ruïna aquestes construccions, avui en dia, mig enderrocades i preses per les males herbes. No hi ha cap tipus d'informació, ni durant el recorregut per arribar-hi, ni en el lloc.

Visita lliure, tot i que és difícil i fins i tot perillós circular entre les restes. Aparcament al davant mateix.

Altres noms: Tines del Mas cal Candela - (Generalitat de Catalunya). *

Accés - Visitades el 20/04/2013:

Magnífica excursió que discorre per un bonic racó del Bages amb precioses vistes als voltants.

D'entrada cal dir que, com en algunes altres ocasions, des de casa mateix vàrem localitzar a través del Google Maps la situació d'aquesta edificació. Vàrem prendre nota de les coordenades de destí i també vàrem precisar les coordenades des d'on pensàvem iniciar la ruta.

Vàrem sol·licitar a Google que ens planifiqués l'itinerari i vàrem observar que semblava correcte el camí elegit, tot i que ens deixava uns metres abans del destí desitjat.

Després, ja sobre el terreny, vàrem introduir les dades al nostre TomTom i aquest magnífic estri ens va situar exactament on desitjàvem, sense cap entrebanc.

Tot i que invitem, a possibles visitants, a utilitzar també el navegador, tot seguit descrivim amb les dades que hem pogut confirmar durant el camí, l’itinerari efectuat:

Hem disposat l’inici de l’itinerari des de Callús, des del davant de les vivendes dels nº 35/37 del carrer Viladelleva ( N 41 47 06.32 E 01 47 09.90). (*)

De seguida passem a través d'un túnel, per sota de la carretera C-55. (**). Transitarem exclusivament per camins de terra, envoltats per grans extensions de terres de conreu, avui en dia entapissades de color verd.

A partir d’ara anirem trobant diferents trencalls, que a mode de “track” anirem identificant:

• Trencall, continuem per la dreta: 41 47 22 01 47 14. Cartell: entre altres, per anar a Santpedor.
  • Passem per davant d’una porta de ferro negre, deixant-la a l’esquerra: Yeguada Everest. Uns quants cavalls de bonica estampa, campen lliurament per la zona.
  • Trencall, seguim recte (41 47 33 01 47 37). Cartell: Viladelleva.
  • Trencall, continuem per l’esquerra (41 47 36 01 47 39)
  • Ara comença una pista de muntanya, a dia d’avui, en bones condicions.
  • Trencall, continuem per l’esquerra (41 47 52 01 47 35). Cartell: castell de Gotmar (?).
  • Trencall, continuem recte (41 47 57 01 47 25). Cartell: Can Gra – Les Comes – Cererols.
  • Trencall, continuem per la dreta (41 48 00 01 47 18).
  • Trencall, continuem per la dreta (41 48 08 01 47 23).
  • Trencall, continuem per la dreta (41 48 17 01 47 22).
  • Deixem una petita bassa d’obra a mà esquerra. Les edificacions, ja son visibles.
  • Trencall, continuem per l’esquerra (41 48 31 01 47 35).
  • Arribem a les restes del mas N 41 48 34 E 01 47 26. Distància des de l’inici: uns 3,8 km.

(*) Alternativa al lloc d'inici de l'itinerari:

Des de Callús, i circulant per la carretera C-55 en sentit nord, en un lloc situat una mica més endavant del PK 41 (N 41 47 13.65 E 01 47 10.28), sense cap indicador, hi ha una sortida a la dreta d'aquest vial, que ens aboca directament a la sortida del túnel citada anteriorment a (**).

Altres:

• De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació (Abril 2013):

Conjunt de 7 tines, que es troben al voltant del mas "cal Candela".

Es presenten agrupades de 3, 2 i també individualment.

L'estructura de totes elles és circular i els seus interiors estan enrajolats per tal d’evitar filtracions . L'aparell és força irregular, obrat amb pedres petites, disposades en alguns punts en filades i unides amb calç.

L'alçada de les tines oscil·la entre uns tres i quatre metres. En algunes d'elles hem pogut veure la boixa i l'aixeta de sortida, en d'altres no degut a la vegetació abundant.

L'aplegament de set tines al voltant d'un mas és una mostra de la importància que tingué la vinya en la vida agrària del Bages dels segles XVIII-XIX i XX.

Avui el mas està abandonat, però en el paisatge encara hi ha petjades de l'antic conreu vitícola.”

* Informació extreta de la pàgina web de la  Generalitat de Catalunya

La primera part de l'itinerari per accedir a les Tines del Candela, també és vàlida per accedir a la Capella de Santa Maria de Viladelleva

• Altres tines:

MAPA de situació de les Tines del Candela: