Capella de Santa Maria de Viladelleva – Callús / Bages

Capella de Santa Maria de Viladelleva – Callús

Capella de Santa Maria de Viladelleva – Callús - Porxo.

Capella de Santa Maria de Viladelleva – Callús - Absis.

09-santa-maria-de-viladelleva-131122_506

I T I N E R A R I

Situació: A Viladelleva, petita entitat de població de Callús, vila i municipi de la comarca del Bages (Barcelona).

Època:  Segle XIII – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: Inexistent - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Presenta un bon aspecte. No és accessible lliurament. Aparcament sense dificultats als voltants.

Magnífica excursió que discorre per un bonic racó del Bages amb precioses vistes als voltants.

D'entrada cal dir que, com en algunes altres ocasions, des de casa mateix vàrem localitzar a través del Google Maps la situació d'aquesta edificació. Vàrem prendre nota de les coordenades de destí i també vàrem precisar les coordenades des d'on pensàvem iniciar la ruta.

Vàrem sol·licitar a Google que ens planifiqués l'itinerari i vàrem observar que semblava correcte el camí elegit.

Després, ja sobre el terreny, vàrem introduir les dades al nostre TomTom i aquest magnífic estri ens va situar exactament on desitjàvem, sense cap entrebanc.

Tot i que invitem, a possibles visitants, a utilitzar també el navegador, tot seguit descrivim, amb les dades que hem pogut confirmar durant el camí, el recorregut efectuat:

Hem disposat l'inici de l'itinerari (0) des de Callús (Castell de Callús), des del davant de les vivendes dels nº 35/37 del carrer Viladelleva ( N 41 47 06.32 E 01 47 09.90) - (*).

De seguida passem a través d'un túnel, per sota de la carretera C-55. (**). Transitarem per camins de terra, envoltats per grans extensions de terres de conreu.

A partir d'ara anirem trobant diferents trencalls, que a mode de “track” anirem identificant:

• (1) Passem per sota de la carretera C-55 (41 47 12.15 01 47 10.94).
  • (2) Desviació. Continuem per la dreta. Hi ha un cartell: Viladelleva 5 km. (41 47 22.02 01 47 16.85)
  • (3) Passem per davant d'una porta de ferro negre (La Tosa), deixant-la a l'esquerra (41 47 28.97 01 47 31.59). Uns quants cavalls de bonica presència, campen lliurament per la zona.
  • (4) Desviació, continuem recte. (41 47 33.49 01 47 36.97).
  • (5) Desviació, continuem per l'esquerra. (41 47 35.87 01 47 39.46).
  • (6) Desviació, continuem per la dreta. (41 47 51 01 47 36).
  • (7) Desviació, continuem per l'esquerra, ara trepitjant asfalt. (41 48 34.73 01 48 09.11).
  • (8) Desviació, continuem per la dreta. (41 48 52.18 01 48 07.12).
  • (9) Arribem a Viladelleva. (41 49 13.59 01 47 57.90)

(*)  Alternativa al lloc d'inici de l'itinerari:

• Des de Callús, i circulant per la carretera C-55 en sentit nord, en un lloc situat una mica més endavant del PK 41 (N 41 47 13.65 E 01 47 10.28), sense cap indicador, hi ha una sortida a la dreta d'aquest vial, que ens aboca directament a la sortida del túnel citada anteriorment a (**).

Altres: La primera part de l'itinerari, també és vàlida per accedir a les Tines del Candela (Veure pàgina del Castell de Callús).

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Novembre 2013):

“ Descripció

Aquesta església, de dimensions força petites, presenta una planta amb nau rectangular i absis trapezoïdal; aquest fet ha portat a considerar-la en alguna ocasió i erròniament com a preromànica.

L'absis, situat al l'est, és més baix que la nau i s'obre a aquesta a través d'un arc de mig punt. Al centre de la capçalera hi ha un gran finestral rectangular refet modernament i una petita espitllera. La nau es coberta amb volta de canó.

La porta d'accés, a ponent, és de mig punt, adovellada. Al davant d'aquesta hi ha un porxo d'entrada, posterior a l'església. El campanar situat també a ponent és força massís i té estructura d'una petita torre. L'aparell és obrat amb carreus disposats en filades i sense ornamentació.

Notícies històriques

Aquesta església es trobava dins l'antic terme del castell de Callús, al lloc de Viladelleva, que és documentat des del 1025 en una venda de terres al lloc dit Vila de Leva, pro del riu Malceres.

Probablement fou propietat de la família Montcada, que la cedí a la canònica de Vic. Es creu que l'església és la que amb la mateixa advocació de Santa Maria apareix el 1033 en una donació entre germans de la família Montcada. També es considera que correspon a aquesta capella la referència de 1060 d'una església de S.Mª situada a Vila Mancada prop del riu Malchers. Les notícies sobre el culte són tardanes. Les visites pastorals del bisbe Pasqual -1685-1693, són les que aporten més detalls.

La capella fou profanada el 1936. Al 1962 la comprà Jordi Planas, prop, del mas Ferrer, que impulsà la seva restauració i manté el culte.”

• Per complementar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de la Diputació de Barcelona, el següent text (Novembre 2013):

“ Descripció

Església d'estil romànic de petites dimensions. Presenta una sola nau rectangular amb absis quadrat.

L'absis situat a l'est és més baix que la nau principal i s'obre a aquesta a través d'un arc de mig punt.

Al centre de la capçalera hi ha una finestra rectangular que sembla refeta actualment i una petita espitllera.

La nau té coberta de volta de canó a l'interior i de teules a dues vessants a l'exterior. La porta d'accés es troba a l'oest. Presenta un arc de migpunt i és adovellada.

Un petit porxo o atri s'obre al davant. El campanar també es troba situat a la façana oest. Presenta una estructura de petita torre amb aires d'espadanya. Aparell constructiu regular de carreus ben escantonats i units amb morter de calç.

Observacions: Hi ha dubtes sobre si l'estil de la capella és realment romànic. La tipologia de l'absis, de forma quadrada sembla respondre més als cànons d'esglésies pre-romàniques. Es probable doncs que el seu origen sigui anterior al segle XI. També cal tenir en compte la presència de necròpolis de tradició tardoantiga o fins i tot visigoda en les zones properes.

Història

La primera referència documental del lloc del lloc de Viladelleva no apareix fins el 1025 en un contracte de compravenda d'unes peces de terra prop del riu Marceres. Tan mateix l'església com a tal no es mencionada fins el 1033 en una donació entre els germans Montcada.

No sembla que aquesta capella tingués funcions parroquials, tot i que al seu redós es documentin algunes tombes. El bisbat de sempre l'ha considerada una església rural i no pas una sufragània.”

Altres

Unes vistes de Viladelleva