Santuari i Hostatgeria de Sant Ferriol – Sant Ferriol / Garrotxa

F O T O S

Les següents galeries de fotografies no presenten cap ordre concret en relació a la visita efectuada.

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Sant Ferriol, un municipi molt disseminat, repartit en diferents veïnats, alguns dels quals ara estan deshabitats, a la comarca de la Garrotxa (Girona).

Època: Segle XVI – “Es creu que el primer temple va ser bastit en el decurs del segle XII, malgrat que l'actual edifici correspon al XVIII "- Generalitat de Catalunya.

Protecció: BCIL - Generalitat de Catalunya.

Estat: Exteriorment presenta bon aspecte. No és accessible lliurament.

Accés – Visitat: 23/03/2018.

0 - Punt d’inici: Besalú. Una rotonda situada a 42 11 55.3 02 42 13.3 Prenem una sortida indicada: Càmping – Bungalows.

A partir d’aquest punt hem anat trobant indicacions en els llocs oportuns, fins arribar a destinació, sense cap problema.

Tot i amb això, com que les tenim, facilitem dades de les desviacions que hem anat trobant.

1A 42 11 47.6 02 42 14.9 Indicat: Sant Ferriol.

2 – A 42 11 39.8 02 42 09.2 Indicat: Sant Ferriol. Continuem per la dreta. Al cap d’uns 600 metres entrem a un camí, a estones asfaltat, a estones de graveta, transitable.

3 – A 42 11 44 02 41 12 Deixem a la dreta l’entrada al Càmping Besalú.

4 – A 42 11 47.4 02 40 57.7 Trobem una desviació, Indicat Sant Ferriol. Seguim per la dreta.

5 – A 42 11 58.7 02 40 33.8  Desviació. Indicat: Sant Ferriol. Continuem per la dreta.

6 – A 42 11 58.6 02 40 23.5 Desviació. Continuem per la dreta.

La introducció de les coordenades anteriors a Google Maps, comporta la generació automàtica del següent M A P A de l’itinerari.

Distància aproximada del recorregut: 6,5 km.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya, ens complau extreure la següent informació (Març 2018):

Santuari – Segle XVIII

“ Descripció

Sant Ferriol és un santuari situat a 366 metres sobre el nivell del mar, a pocs quilòmetres de la vila comtal de Besalú, dins el terme del veïnat de Fornells de Besalú.

Fins fa pocs anys, l'abandó d'aquest conjunt era total; actualment, un grup de treball de Besalú està fent tasques de restauració per tal de recuperar de nou el santuari. Es creu que el primer temple va ser bastit en el decurs del segle XII, malgrat que l'actual edifici correspon al XVIII. Es d'estil gòtic i ha sofert moltes modificacions en períodes subsegüents; segons una inscripció en un dels arcs, fou restaurat l'any 1835.

Porxo

El primer tram està cobert per una volta d'aresta senzilla amb clau de volta central datada (1599) i ornamentada amb fullatges estilitzats.

El segon tram presenta cinc claus de volta que representen:

- Clau central: Un escut d'armes molt erosionat, que es repeteix en altres punts del porxo;

- Un cap d'àngel. La clau està envoltada d'una soga a la part exterior i una sanefa de punts;

- Un escut d'armes molt erosionat i més senzill que el de la clau central.

- dos escuts més, sense decoració central i encerclats per una estrella de vuit puntes.

Porta

Situada a migdia i protegida per un porxo de construcció coetània. Bastida amb grans carreus molt ben tallats, destacant l'amplia llinda amb un escut central en forma de flor, on hi havia hagut una data gravada que avui no es veu.

Tot el conjunt està protegit per un ampli guardapols acabat amb dos motius ornamentals geomètrics. En un dels carreus es pot llegir: BELLSOLA.

Notícies històriques

L'església és molt gran per tal de donar cabuda als nombrosos pelegrins que s'acollien al santuari degut que, segons la tradició, era gran el poder que tenia Sant Ferriol per curar les trencadures.

No és d'estranyar, com s'explica a nombrosos textos, que les parets estiguessin cobertes d'ex vots, fets de cera i de diferents formes.

També hi havia hagut un reliquiari gòtic de coure daurat, que contenia les relíquies de Sant Ferriol i d'altres sants. Havia estat adquirit pel santuari, el 4 de Setembre de 1603, per 25 lliures i 12 sous.

Actualment no se sap on és.”

Hostatgeria – Segle XV

Aquesta masia, fou antigament l'hostalatge o casa de pelegrins.

Està situada entre Can Bep i les dependències del santuari de Sant Ferriol.

És de planta rectangular i les teulades es troben esfondrades.

Disposa de baixos, amb una gran porta adovellada, que té gravada, a la part central, un escut amb fullatges i un pelegrí.

El primer pis té finestra amb llinda de fusta i un bellíssim finestral gòtic a la part central; els carreus que la formen estan molt ben tallats i, d' entre ells, destaca una testa humana molt erosionada, fet que quasi impossibilita veure-li les faccions del rostre.

Al costat dret de l'edifici hi ha les restes d'un balcó amb llinda de pedra amb un guardapols acabat amb motius florals estilitzats, en molt mal estat de conservació.

Els interiors es troben del tot en estat ruïnós, conservant dempeus, únicament, la façana descrita.

Llindes

- Escut realitzat a la dovella central de la porta principal, amb la figura d'una persona i fulles.

- Finestra planta baixa: M+A / IHS / 1593

- Balcó del primer pis: "CASSA IC --AECA--ME / DIS M COSTA DOMER DE SANT FERRIOl". “

Font del Santuari

Exemples de fonts del mateix tipus que aquesta.

Tot i que pensem que aquesta font no es carrega a través de la turgència o filtració natural  de les aigües que regalimen per les parets o el terra de la font, sinó més aviat per una cisterna o un pou extern, situat al darrere  mateix de la font (?).