Santuari de la Mare de Déu del Guilar – Argelaguer / Garrotxa

Información:     Español    /     English     /     Français

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys d’Argelaguer, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Garrotxa (Girona).

Estat: Bo. No és accessible lliurament, llevat de la zona del porxo que hi ha al davant de la façana davantera. Aparcament.

Accés – Visitada: 19/05/2018.

0 Punt d’inici: Cal la imprescindible col·laboració del nostre navegador per tal de situar-nos a 42 12 44.0 02 39 00.0  un lloc que trobarem dins d’una zona industrial,

des d’on prenem una sortida indicada: Ermita del Guilar, per l’esquerra, entre una zona d’aparcament i la carretera principal a la dreta.

1 – A 42 12 41.6 02 39 01.8 travessem una passera d’obra, un pas inundable. A la sortida entrem ara a un terreny de graveta, a estones asfaltat i a estones no, una mica bonyegut, però  transitable.

2 – A 42 12 22.7 02 38 56.4 – Desviació. No està indicada. Girem a mà dreta i arribem a destí. Aparcament.

La introducció de les coordenades anteriors, des del punt 0 al punt 3, genera automàticament un MAPA del recorregut. No és correcte el disseny de la darrera part del camí, però una vegada al lloc, pensem que no tindreu cap problema per localitzar l’església.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya, ens complau extreure la següent informació (Maig 2018):

“Descripció

Santuari ubicat a la carena del Puig del Aguilar, a una altitud lleugerament superior als 300 metres, a la dreta del riu Fluvià.

El seu origen és romànic malgrat que nombroses reformes posteriors han desfigurat la seva fàbrica primitiva.

A l'interior del temple, després de la restauració portada a terme l'any 1976, és perfectament apreciable el seu origen restant la meitat del temple, més o menys.

L'edifici, de només una nau amb volta apuntada, té un absis semicircular que té una petita espitllera cega.

La porta d'entrada, a ponent, és sota un ample porxo.

A migdia, a tocar d'absis, hi ha una sagristia afegida. El campanar, de planta quadrada i aixecat en temps de l'ampliació del temple, és a la banda nord.

La pica es troba a l'exterior de l'església, guardada per un ampli porxo.

Té una decoració feta a base de grans fullatges estilitzats. Porta gravada la data 1741 en la part frontal. Va ser feta amb pedra nummulítica de Girona.

Té una llargada exterior de 59 cm, una d'interior de 47 cm. l'alçada és de 30 cm i l'amplada de 35 cm.

Notícies històriques

Sembla que fou en temps de Pere d'Albis, és a dir, a finals del segle XII o principis del XIII, quan es construí una petita església dedicada a Santa Maria, la qual ja s'esmenta, documentalment, a la segona meitat de la tretzena centúria.

El temple fou abastament ampliat al segle XVIII.”