Església de Sant Miquel de la Miana – Sant Ferriol / Garrotxa

Valoració: 2 vots.
espereu…

F O T O S


I T I N E R A R I 


Situació: Al disseminat de La Miana, petit nucli de població del municipi de Sant Ferriol (La Garrotxa) – Girona.

Època: - Segle XII – Romànic - Generalitat de Catalunya.*

Protecció: No hi consta - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Bo. No és accessible lliurament.

Altres noms:

Accés – Visitada: 09/09/2011.

Com sigui que hem accedit a aquesta edificació el mateix dia, passant primer pel Castell de Montpalau - (Argelaguer), transcrivim aquí la part del recorregut comuna que ens ha permès anar després a La Miana:


Punt d'inici: Iniciem la descoberta des del poble veí de Sant Jaume de Lierca. Cal localitzar el carrer Industria cantonada carrer Migdia. Aquí, un lloc (0) situat a  42 12 39.9 02 36 25.6  comencem el recorregut.

Circularem per una carretera asfaltada. De seguida sobrepassarem a la nostra esquerra una alta xemeneia, visible des de la sortida del poble.

Al cap d’un recorregut d’uns 1,6 km. aproximadament, trobarem a la nostra esquerra una ampla planura (1) - (42 12 15.4 02 36 25.7). Aquest és el punt final de concurrència del camí per anar al Castell de Montpalau - (Argelaguer)  i a la Capella de Santa Magdalena de Montpalaul'església del castell

Seguirem carretera endavant, una carretera a vegades asfaltada i a vegades no, estreteta i poc concorreguda, i arribarem al cap d’uns 4,5 km, al disseminat de La Miana, petit nucli de població del municipi de Sant Ferriol, on hi ha les restes força evidents del Castell de La Miana, i també l’Església de Sant Miquel de la Miana, situada molt a la vora. 

L’ antiga edificació coneguda amb el nom de La Rectoria, és avui en dia una residència de turisme rural.


(2) - Localització: N 42 10 47.8 E 02 37 53.4 – Altitud: 421 m.


Si introduïm les coordenades anteriors en un mapa de Google, ens trobem que ens confecciona el següent M A P A del recorregut.


Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació (Abril 2018):

“ Descripció

Església romànica en estat ruïnós que, a partir del segle XV, va esdevenir parròquia del poble de la Miana.

És d'una sola nau, amb afegitons laterals destinats a capelles. La porta d'entrada romànica, cega, és al costat del mur i al cos de l'edifici també annexionat en el qual hi havia l'escala interior que feia possible l'accés al cor de l'església.

 La porta actual és a ponent i està formada per arcs en gradació. Al seu damunt, un ull de bou bastit damunt d'una finestra romànica.

Finestral

Finestra central de l'absis, orientat a sol ixent. És ornada amb unes estretes columnes en relleu, estriades i acabades amb petits capitells en els quals hi ha representats, respectivament, una testa humana amb una creu encerclada damunt i uns elements florals.

Hi ha també una arquivolta estriada i la decoració de la finestra es completa amb uns dibuixos geomètrics i vegetals que s'estenen per tot l'espai existent entre les esmentades columnes i arquivolta i l'exterior del mur.

Campanar

De torre, de planta rectangular i unit als murs de l'església pel costat de tramuntana.

 Aquest tipus de cloquer és poc freqüent en aquestes contrades.

Els baixos tenen porta d'accés des de l'exterior, realitzada amb carreus ben tallats i allindada, amb la data 1683 gravada. El primer pis presenta obertures petites que en el segon estan cegades. El tercer pis presenta grans obertures de punt rodó. La coberta és de teula a quatre vessants.

Notícies històriques

Sant Miquel de la Miana és una església d'origen romànic, malgrat les nombroses remodelacions que va sofrir en el decurs del segle XIII i XVIII.

 Actualment el seu estat és ruïnós i no té culte. Als documents apareix de les següents dues maneres: " Sancti Michaelis de Miniana" (1362) i "Sancti Michaelis de la Minyana" (1691).

A partir del segle XV esdevingué parròquia del poble de la Miana, nucli de població situat als vessants orientals de la serra de Sant Julià del Mont.”


* Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.


Edificacions properes: Veure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina.

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació: