Església de Sant Fruitós d’Ossinyà – Sant Ferriol / Garrotxa

I T I N E R A R I

Situació: A Ossinyà o Aussinyà, entitat de població de Sant Ferriol, localitat i municipi del mateix nom, a la comarca de la Garrotxa (Girona).

Època: Segle XI – Romànic - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Bo. Estava en ruïnes i, el 2001, fou restaurada amb encert”Viquipèdia.

No és accessible lliurament.

Altres noms: Sant Fruitós, Sant Fructuós d'Aussinyà - Generalitat de Catalunya. *

Accés Visitada el 23/03/2018:

0 - Punt d’inici d’aquesta visita: Una cruïlla de camins situada a tocar de la fita del PK nº 57 de la carretera C-66-Z – (Besalú / Serinyà), situada a 42 11 45.9 02 42 54.2

Sortirem d’aquí seguint les indicacions de dos cartells: Hotel SPA restaurant i Sant Ferriol

1 - A 42 11 32.3 02 42 44.4 Trobem una desviació. Continuem per la dreta,

2 - A 42 11 12.8 02 42 31.9 Desviació. Continuem per la dreta.

3 - A 42 11 05.0 02 42 06.6 Desviació. Continuem per l’esquerra.  No hi ha cap indicació. Entrem a camí de terra, transitable.

4 -  Localització: N 42 10 54.0 E 02 41 19.4 - Altitud: 285 m.

La introducció de les coordenades anteriors en un mapa de Google, comporta l’emissió automàtica del següent

M A P A de l’itinerari – Distància aproximada del recorregut: 4 km.

“ Descripció

El veïnat d'Ossinyà era un petit nucli de població, actualment deshabitat, situat a llevant del municipi de Sant Ferriol, en una zona muntanyosa i abrupta.

El temple és d'una sola nau i absis semicircular.

La porta d'entrada situada a migjorn, amb arcs en gradació llinda i timpà llis, segueix la tipologia garrotxina.

En aquest mateix costat sud de l'església hi ha, també, una finestra. A llevant, l'absis és semicircular amb cornisa senzilla.

A ponent hi ha una finestra espitllerada i, també, és on està situat el campanar d'espadanya de doble obertura, convertit en una torre.

Notícies històriques

Antigament Sant Fructuós havia estat parròquia independent, passant posteriorment a convertir-se en sufragània de Sant Silvestre del Mor.

L'any 975 ja surt documentada "Sancti Fructuosi de Vrciniano" com depenent de Santa Maria de Besalú, segons la concòrdia entre Miró -Bisbe de Girona- i Bernat -Comte de Besalú-.

Dos anys després, el temple fou donat a l'esmentat cenobi de Santa Maria, fet que confirmà, el 998, el Papa Gregori V, citant a la butlla "Sancti Fructuosi in Vrsiniano".”